latinica  ћирилица
13/09/2020 |  12:05 ⇒ 12:13 | Autor: RTRS

Najskuplji sir na svijetu pravi se u Srbiji (FOTO)

Možda se najskuplja vina proizvode u Francuskoj, kavijar u Iranu, maslinovo ulje u Grčkoj, ali najskuplji sir proizvodi se u Srbiji.

Ovaj sir proizvodi se u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice.

Cijena po kilogramu je nevjerovatnih 1.000 evra, a prije nekoliko godina stigla je informacija da je za njega u Las Vegasu izdvojeno čak 3.000 dolara.

- Prvi na Balkanu smo otvorili farmu muznih magarica, trenutno ima oko 250 grla, ali samo dio njih može dati dovoljne količine mlijeka, dnevno je to oko 200 mililitara. Za kilogram sira potrebno je 25 litara mlijeka i veoma teško se proizvodi, sve se radi ručno. Mnogi su pokušavali da pronađu formulu, jer je to jako teško zbog samog sastava, ali naš tim stručnjaka nakon nekoliko godina istraživanja uspio je to da uradi. Tu leži razlog za njegovu cijenu - rekao je za RINU Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica.

Sir od od magarećeg mlijeka (foto: RINA)

Najskuplji sir u svijetu proizvodi se u pakovanjima od 50 grama. Prijatnog je ukusa, a ono što ga čini izuzetnim (pored cijene) svakako je i njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje, jer magareće mlijeko ima nizak procenat mliječne masti i ima 60 puta više vitamina C nego obično kravlje mlijeko.

- Po svim parametrima osnovna sirovina je indentična majčinom mlijeku. Kada može beba da ga pije onda znate da je prvenstveno jako, hranljivo i zdravo, ima 50 odsto više proteina nego kravlje. Inače odličan je kao lijek za kožu, bronhitis i astmu kod djece, kao i za plućna oboljenja i oporavak organizma nakon teških operacija. Skoro su svi su čitali i da je u drevna vremena magareće mlijeko koristila i čuvena Kleopatra kako bi sačuvala mladost i ljepotu - kaže Simić.

Foto: RINA

Srpski magareći sir iz Zasavice probali su i britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila, a tragom te informacije prije nekoliko godina u rezervat kod Sremske Mitrovice stigao je i lični biograf britanske kraljevske porodice, za njim i ekipa Bi-Bi-Sija.

Slobodan kaže da godišnje uspije da proizvede oko 100 kilograma ovog delikatesa i on se u malim pakovanjima prodaje u svim zemljama svijeta.

Izvor: RINA