latinica  ћирилица
13/09/2020 |  19:09 ⇒ 14/09/2020 | 08:55 | Autor: RTRS

Hoće li Srbi u Mostaru konačno imati autentične političke predstavnike? (VIDEO)

Poslije dvanaest godina, u decembru bi trebalo da budu održani lokalni izbori u Mostaru. Do sada, srpsku zajednicu u političkom smislu, zastupali su predstavnici političkih partija sa hrvatskim i bošnjačkim predznakom.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Prošle sedmice postignut je istorijski sporazum SNSD, SDS i srpskih udruženja o zajedničkoj listi za mostarske izbore. To vide kao jedinstvenu šansu da u Gradskom vijeću srpsku zajednicu predstavljaju autentični srpski predstavnici.

Sporazumom od prošle sedmice, čijem potpisivanju je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, srpski politički i predstavnici udruženja ovjerili su zajedničku listu "Ostajte ovdje zajedno za naš Mostar". Za nosioca liste jednoglasano su izabrali doktora Velibora Milivojevića, rođenog Mostarca, hirurga i direktora Bolnice u Nevesinju. Kaže da je za legitimne predstavnike Srba, osim evidentne podrške institucija Srpske, na terenue potreban rad i jedinstvo.

- Kroz to jedinstvo, prosperitenu politiku koju želimo da pokažemo, moramo doći do svakog glasača koji ima pravo da glasa. Svi ljudi koji su živjeli 1991. godine u Mostaru imaju pravo da glasaju, a na nama je da sve te ljude okupimo i  afirmišemo - istakao je Milivojević.

Prvi korak je registracija za izbore. Da bi bili i politički narod, i da bi imali autentične predstavnike, potreban je svaki glas. Najviše ih je u rasijanju.

Mladen Krnjeušić, predsjednik Gradskog odbora SNSD Mostar, istakao je da će birati autentične i legitimne predstavnike, te da više neće biti svrstavani na jednu ili drugu stranu.

- Ovim putem upozoravam da nema više jedne ili druge strane, naši odbornici će raditi u interesu Srba i svih građana Mostara - naveo je Krnjeušić.

Na taj način bili bi prevaziđeni i animoziteti. Glas za jedinstvenu listu jedinstvena je i prilika da budu objedinjeni glasovi Srba koji žive u Mostaru i u rasijanju.

- Mislim da bi tada postojala mogućnost za autentične predstavnike, jer svjedoci smo da Srbi koji su bili na listama drugih partija, prvenstveno HDZ i SDA, nisu se borili u onolikoj mjeri da se pravo Srba poštuje u Mostaru - rekao je Ljubiša Tamindžija, potpredsjednik Gradskog odbora SDS Mostar.

Milivojević je naglasio da će se zalagati za ravnopravnost srpskog naroda u puno boljem Mostaru, te da žele da budu  faktor pomirenja.

- Naš cilj je da ne bude samo dobro Srbima, nego i svim Mostarcima - ističe nosilac zajedničke liste "Ostajte ovdje zajedno za naš Mostar".

Da bi imali legitimne predstavnike, iz dvije političke partije kalkulišu brojkom od oko 2.500 glasova. Sa više glasova, nije isključena mogućnost da imaju tri odbornika i svoj klub.

Krnjeušić upozorava da je osnovno da se moraju čuvati od kupovine srpskih glasova, jer već imaju indicije da pojedincima nude radna mjesta, da donesu određen broj glasova.

Predstavnici dvije političke partije pozvali su Mostarce da bez straha iskažu političko opredjeljenje. Predstoji im rad na terenu i vraćanje povjerenja, u cilju, kako kažu, ispunjenja velikog nacionalnog i građanskog pitanja.