latinica  ћирилица
14/09/2020 |  11:15 ⇒ 11:18 | Autor: SRNA

Rajilić: Bošnjaci još žive u ratnim devedesetim godinama

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić ocijenila je kao krajnje neprihvatljiv pokušaj stotinjak Bošnjaka da na platou Vlašića spriječe obilježavanje stradanja 21 ubijenog srpskog borca, i istakla da to samo pokazuje da Bošnjaci izgleda i dalje žive u ratnom vremenu devedesetih godina prošlog vijeka.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Neprihvatljiv je bilo kakav pokušaj obilježavanja stradanja Srba na Vlašiću i nošenje ratnih zastava takozvane Armije BiH. Bošnjaci traže priliku i povod kada će ponovo napraviti nemire na ovim prostorima koji bi mnogo koštao oba naroda, ali oni toga izgleda nisu svjesni - rekla je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva je rekla da treba omogućiti svuda da se dostojanstveno obilježava stradanje srpskih boraca u proteklom ratu, kao što Bošaci obilježavaju stradanje svojih boraca.

- Dvadesetpet godina nakon rata treba da je mir na ovim prostorima, da se ljudi slobodno kreću i obilježavaju stradanje svojih najmilijih i da se to pamti kako se stradanja ne bi ponavljala - zaključila je Rajilićeva.

U subotu, 12. septembra, stotinjak Bošnjaka sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH pokušalo je da spriječi parastos na platou Meokrnje na Vlašiću za 21 srpskog borca koje su ubili pripadnici muslimanskih snaga u proteklom ratu.

Do većih incidenta nije došlo zbog pribranosti učesnika okupljanja i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji nisu nasjeli na provokaciju Bošnjaka jer su donijeli ratne zastave na mjesto velikog stradanja srpskih boraca, javio je dopisnik Srne.