latinica  ћирилица
14/09/2020 |  12:16 ⇒ 15:47 | Autor: SRNA

Јahorina: Ozvaničen početak radova na dionici puta Osmice - Bistrica (FOTO)

Na Јahorini je danas ozvaničen početak izgradnje nove trase na dionici Osmice-Bistrica, u dužini 1.335 metara, ukupne vrijednosti 2.200.000 KM.
Јahorina - izgradnja nove trase na dionici Osmice-Bistrica - Foto: SRNA
Јahorina - izgradnja nove trase na dionici Osmice-BistricaFoto: SRNA

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Putevi Republike Srpske Nenad Nešić, koji je prisustvovao početku radova, rekao je novinarima da će izgradnjom nove trase biti rasterećena gužva u Olimpijskom centru "Јahorina", posebno tokom zimske sezone, čime će turizam dobiti na značaju.

On je naveo da će novi put obuhvatati potpuno novu saobraćajnicu, sa dvije saobraćajne trake i dva mosta, te dodao da je rok za završetak 180 radnih dana.

- Rehabilitacija puta P-446, u zoni OC "Јahorina" je dužine 1.335 metara - rekao je Nešić i dodao da će put biti probijen prije početka zimske sezone, a nakon toga sa početkom nove građevinske sezone završen kompletno.

Nešić je istakao da preduzeće Putevi Republike Srpske zapošljava domaće firme i radnike da bi svaka uložena konvertibilna marka ostala u Republici Srpskoj.

Predsjednik Nadzornog odbora OC "Јahorina" Nedeljko Elek rekao je da je Јahorinu prošle godinu za 120 dana posjetilo 500.000 ljudi, što je stvaralo veliki pritisak na saobraćajnu infrastrukturu.

- Novom dionicom ćemo riješiti ulaz i izlaz sa planine, kao i kolaps u saobraćaju koji se dešavao posljednje tri godine -  naglasio je Elek.

On je rekao da je ovo samo jedna u nizu velikih investicija preduzeća Putevi Republike Srpske u Olimpijski centar, te naveo da je put projektovan prije 20 godina.

Nenad Nešić sa novinarima (Foto: RTRS)

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da je ovo veliki i dugo očekivani investicioni poduhvat i zahvalio preduzeću Putevi Republike Srpske i Vladi Srpske, kao i svima koji su učestvovali u pripremi ovog projekta.

- Put će pomoći rasterećenju saobraćajne gužve na Јahorini, jer iz sezone u sezonu vidimo da sve veći broj turista dolazi na planinu - istakao je Јugović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković naglasio je da će nova dionica značajno promijeniti saobraćajnu infrastrukturu na Јahorini i olakšati komunikaciju kada je riječ o saobraćaju na planini.

Direktor preduzeća Romanijaputevi Mirko Pandurević, koje je izvođač radova, obećao je da će ispoštova zadate rokove i potruditi se da put bude izgrađen i prije, jer je neophodan Јahorini.

Današnjem početku radova prisustvovali su i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i Trnovo Miodrag Gagović, kao i zamjenik načelnika opštine Pale Marko Gajović.