latinica  ћирилица
14/09/2020 |  12:47 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Košarac i DŽafar o izvozu goveđeg mesa u Maleziju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Ambasade Malezije u BiH, koju je predvodio ambasador Zakri DŽafar, o izvozu mesa goveda iz BiH u Maleziju, budući da su veterinarski sertifikati između BiH i Malezije usaglašeni.
Sarajevo - Košarac - DŽafar - Foto: SRNA
Sarajevo - Košarac - DŽafarFoto: SRNA

Na sastanku, kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, izražena je spremnost za intenziviranje i ubrzavanje aktivnosti u vezi sa izvozom mesa iz BiH u Maleziju, te istaknuto da bi nadležni inspektori iz Malezije mogli doputovati u BiH u narednih mjesec dana, ukoliko epidemiološki uslovi dozvole.

Košarac je zatražio da Kancelarija za veterinarstvo tokom dana, posredstvom Ambasade Malezije u BiH, uputi pozivno pismo nadležnim organima u ovoj zemlji da nadležni malezijski inspektori obiđu klaoničarske i mesoprerađivačke kapacitete u Republici Srpskoj i Federaciji BiH kako bi bio omogućen izvoz mesa goveda, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda jedna je od mjera zaštite domaće proizvodnje. Zbog toga ulažemo maksimalne napore da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju tržišnih viškova, nastalih usljed pandemije virusa korona - poručio je Košarac.