latinica  ћирилица
14/09/2020 |  15:13 | Autor: SRNA

Besplatno testiranje, ali tokom samoizolacije 65 odsto od plate

Građani Srbije koji se zaraze virusom korona tokom ljetovanja u zemljama u kojima se ovaj virus širi, ne mogu da računaju da će imati punu platu tokom samoizolacije, kao što je bilo tokom vanrednog stanja.

S obzirom na to da su putovali na sopstveni rizik, primaće platu tokom izolacije koliko im inače sljeduje tokom bolovanja, odnosno 65 odsto zarade, prenosi "Blic".

Troškove testiranja pacijenata koji imaju tegobe, bez obzira na to što su uprkos apelima bili na ljetovanju u zemljama u kojima se korona širi, snosiće država, kao i do sada.

Prema odluci Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona, svi građani Srbije, koji se trenutno nalaze na ljetovanju u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH ili drugim zemljama u kojima je "eksplodirala" korona, od petka u 18.00 časova biće u obavezi da se u roku od 24 sata nakon ulaska u zemlju jave u lokalnu kovid ambulantu.

Da li će se nad njima vršiti konkretan nadzor zavisiće od mišljenja ljekara na terenu, a ako osoba bude imala tegobe, uradiće joj se detaljne analize.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da će građani Srbije od ljekara dobiti dijagnozu i po toj osnovi otvaraju bolovanje, tokom kojem im sljeduje 65 odsto plate.

- Snimak pluća, krvna slika, testiranje i šalje se u samoizolaciju kod kuće, ako nema potrebe da bude smješten u bolnicu. Preporuka je da bude 10 dana samoizolacija, međutim, ako taj pacijent uprkos tegobama dobije negativan rezultat, nema potrebe da ostaje u samoizolaciji - rekao je Tiodorović za "Telegraf".