latinica  ћирилица
14/09/2020 |  15:34 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

Akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Svečana akademija povodom obilježavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji su 28. avgusta ustanovili zvaničnici Srbije i Republike Srpske, biće održana sutra u Banjaluci.
Zastava Republike Srpske -
Zastava Republike Srpske

Akademija "Pohvala srpskom narodu - dan kada je probijen Solunski front", koju organizuju Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Republički protokol, biće održana na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci u 20.00 časova.

U programu će učestvovati glumci iz Banjaluke i Beograda koji će govoriti tekst iz drame "Solunci govore" nedavno preminulog novinara i publiciste Antonija Đurića, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, najavljeno je iz Republičkog centra.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je Srni da je veoma važno da Srbi s obje strane Drine obilježavaju zajedničke datume jer su isti narod i njeguju iste vrijednosti.

- Dan kada je probijen Solunski front jedan je od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji. Nakon viševjekovnog ropstva oslobođeni su naši krajevi, a u ovoj bici kao doborovoljci u redovima srpske vojske borili su se Srbi iz Krajine, Hercegovine, Posavine i drugih krajeva - rekao je Kojić povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je istakao da mu je žao što trenutna epidemiološka situacija ne dozvoljava okupljanje većeg broja ljudi, ali da vjeruje da će narednih godina biti prilike da se pokaže srpsko jedinstvo i privrženost očuvanju nacionalnog identiteta.

- Na to nas obavezuju, prije svega, masovna stradanja naših sunarodnika u Velikom, Drugom svjetskom, kao i u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu. U tom smislu je bila značajna odluka koju su 28. avgusta donijeli najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije da se 15. septembar uvrsti kao zajednički datum kojim će se obilježavati upravo sloboda, jedinstvo i nacionalna zastava - rekao je Kojić.

Akademiju će uživo prenositi Radio-televizija Republike Srpske, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i u skladu sa propisanim mjerama biće ograničen broj zvanica na ovom događaju.

Vlada Republike Srpske u četvrtak, 10. septembra, usvojila je zaključak da se 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.