latinica  ћирилица
14/09/2020 |  16:52 ⇒ 16:55 | Autor: SRNA

Kisić Tepavčević: Samo laboratorijski test može da utvrdi razliku između gripa i virusa korona

Zamjenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da jedini parametar na osnovu koga može da se zaključi da li osoba ima sezonski grip ili virus korona jeste laboratorijski test, jer ne postoji nijedan specifičan simptom za koji bi moglo sa sigurnošću da se kaže da je riječ o gripu ili virusu korona.
Darija Kisić Tepavčević (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Darija Kisić Tepavčević (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Ona je na konferenciji za novinare Kriznog štaba istakla da će se u narednih dan-dva znati precizniji tehnički detalji o sprovođenju nadzora nad građanima koji se vraćaju u Srbiju, a koji će biti sprovođen od petka, 18. septembra.

- Suština je da se svi naši građani koji ulaze u Srbiju u što kraćem intervalu, u roku u 24 časa, jave određenim zdravstvenim službama - rekla je Tepavčevićeva.

Ona je istakla da su oko Srbije mnogobrojna žarišta, te ponovila da je u Srbiji epidemiološka situacija stabilna, ali nesigurna.

- Kada je riječ o zemljama u regionu, daleko je veća vjerovatnoća da na području tih zemalja dođe do infekcije virusom nego u našoj zemlji - rekla je Tepavčevićeva, navodeći da se u evropskim zemljama u prethodne dvije sedmice bilježe rekordni brojevi kada su u pitanju laboratorijski potvrđeni slučajevi i da je to najveći broj zaraženih od početka pandemije.

U Srbiji će od petka, 18. septembra, u 18.00 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je ranije danas na sjednici Kriznog štaba.

Nadzor ne podrazumijeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja ljekaru.

U Srbiji je u posljednja 24 časa registrovano 29 zaraženih virusiom korona, što je najmanji broj novih slučajeva od 2. juna i nema novih smrtnih slučajeva od posljedica Kovida-19.