latinica  ћирилица
14/09/2020 |  17:12 ⇒ 19:16 | Autor: SRNA

Muraško: U toku registracija dvije domaće i dvije strane vakcine

U Rusiji je u toku registracija dvije domaće i dvije strane vakcine protiv virusa korona, a vakcina "Sputnik pet", koju je razvio centar "Gamaleja", već je registrovana, izjavio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.
Mihail Muraško -
Mihail Muraško

Muraško je tokom sastanka Koordinacionog savjeta za borbu protiv širenja virusa korona rekao da se razvojem jedne od domaćih vakcina bavi centar "Vektor" Rospotrebnadzora, a druge institut "Čumakov".

Kada je riječ o stranim vakcinama, jedna je kineska vakcina "Sinofarma", a druga je zasnovana na adenovirusu šimpanze "Astra zeneka".

Muraško je istakao da prvi rezultati istraživanja otpornosti i trajanja imuniteta pokazuju da se među onima koji su preležali virus korona smanjuje broj onih koji imaju imunitet na infekciju.

- Stoga ćemo, možda, kada jasnije budemo razumjeli vremenske okvire ove infekcije, koliko dugo imunitet ostaje stabilan, između ostalog, korigovati preporuke za vakcinaciju - rekao je Muraško.

On je naveo da je u Rusiji kupljeno 60 miliona doza vakcine protiv gripa, a da je vakcinu primilo 7,5 miliona ljudi, prenosi "Sputnjik".

Muraško kaže da ove godine stanovništvo veoma aktivno ide na vakcinaciju, da sluša upozorenja medicinskih radnika i shvata kolika je odgovornost prema svom zdravlju, kao i zdravlju drugih u ovom složenom periodu.

On je rekao da su svi regioni Rusije spremni za porast epidemije u slučaju povećanja broja oboljelih od kovida 19 i gripa.

Muraško ističe da Rusija u borbi protiv kovida 19 nema nikakvih problema sa lijekovima - ni sa domaćim, ni uvoznim.

Rusija je u avgustu registrovala prvu u svijetu vakcinu protiv virusa korona "Sputnik pet", koju je razvio centar "Gamalej" zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Trenutno je u toku finalna faza testiranja vakcine, u kojoj učestvuje veliki broj dobrovoljaca. Testiranje je pokazalo da vakcina razvija visok humoralni i ćelijski imunološki odgovor kod 100 odsto ispitanika i da ne izaziva neželjene reakcije. /kraj/sk