latinica  ћирилица
14/09/2020 |  17:43 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Mehmedagića

Donesena je naredba o provođenju istrage u Tužilaštvu BiH protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je za portal Raport u Tužilaštvu BiH.
Osman Mehmedagić (foto: informativa.ba) -
Osman Mehmedagić (foto: informativa.ba)

- Provjere validnosti diplome Osmana Mehmedagića je slučaj koji se već duže vremena istražuje u Tužilaštvu BiH i u kojem je donesena naredba o provođenju istrage protiv Mehmedagića, zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Tužilaštvi BiH će nakon provedene istrage, donijeti tužilačku odluku u ovom predmetu - rekao je za Raport portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Ova istraga nije u vezi sa anonomnom prijavom zaposlenika OBA BiH koje Tužilaštvo zaprimilo dana 31.08.2020. godine, rečeno je za Raport.

Mehmedagić je kandidat za novi mandat direktora OBA-e. Međutim, problem je sporna (sporne) fakultetska diploma. Naime, Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA-e tražila je od Mehmedagića da im dostavi dokaz o svom obrazovanju.

Pored diplome Više upravne škole koju je završio prije rata, Mehmedagić je dostavio diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva

U novembru 2019, je Univerzitet za poslovne studije Banja Luka (UPS) poništio diplomu direktora OBA-e, nakon što je Republička prosvjetna inspekcija Republike Srpske utvrdila da je stečena nezakonito.

Izvor: Raport