latinica  ћирилица
14/09/2020 |  18:14 ⇒ 22:28 | Autor: RTRS

Na Dan nestalih ogorčenost zbog nerada Instituta za nestala lica (VIDEO)

Republika Srpska obilježiće sutra Dan nestalih i poginulih boraca i civila u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Sokolac - Foto: RTRS
SokolacFoto: RTRS

Tokom tri i po ratne godine u odbrani srpskih domova i teritorije poginula su 23.184 borca Vojske Republike Srpske. Ubijen je ili nestao 6.391 civil.

Četvrt vijeka od završetka rata, Srpska još traga za 1.652 nestalih, od kojih su dvije trećine bili civili.

Ešaloni "istražilaca" nadahnutih samo revizijom bliske nam istorije, potrošeni milioni maraka, a namjenskog novca sve manje, i decenijska sarajevska nazadna ideologija o zločincu i žrtvi, po drugi put ubijaju već ubijene Srbe.

Preživjeli srodnici revoltirani, ali ipak ne posustaju!

Uprkos sarajevskim institucionalnim opstrukcijama! I provokacijama poput posljednje direktora Instituta Amora Mašovića koji žrtvama negira ustavom zagarantovanu srpsko - pravoslavnu pripadnost.

Skoro tri decenije Milka Kokot u suzama čeka da na vječnom počivalištu prisluži dvije svijeće. Za oca i brata. Strijeljani su na kućnom pragu u sarajevskom naselju Aneks, s početka maja 1992godine. Poznato je Milki ime nekažnjenog ubice i način egzekucije. Nepoznato samo mjesto gdje su njihovi zemni ostaci skriveni. U sarajevskoj kotlini – masovnoj grobnici za Srbe - pronađeni su duže od deceniju skrivani posmrtni ostaci Јove Košarca.

Kćerka mu Dragana imala je samo četiri godine kada je ubijen.

Zastrašujuće porodicama zvuči podatak da je Institut za nestale samo u prošloj godini potrošio 2,7 miliona maraka, a da je više od 50 istražilaca i zaposlenih u čak 13 podružnica, pronašlo i identifikovalo ostatke samo jednog Srbina.

A na spisku nestalih je još 1.652 imena.

Samo u sarajevskoj grobnici njih 187, na području sarajevsko-romanijske regije 394. I zato vapaj kćerki i sestara. Očeva i majki. U ime svih vršnjaka, čiji roditelji još pronađeni nisu, u ime svih roditelja koji za djecom tragaju, da se proces traženja ubijenih Srba potpuno ne ugasi.

I da se Mašoviću i svim sarajevskim "mašovićima" onemogući dodatna nezakonita diskriminacija i ponižavanje srpskih žrtava.

- On bi da prikrije broj ubijenih Srba ili da kaže da su oni sami sebe poubijali - navodi Milena Tendžerić,  predsjednica Skupštine Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Gradiška.

Institut, kojim kao društvom jednog lica, još od osnivanja rukovodi perjanica SDA Mašović, uz pomoć stranačke infrastrukture i suosnivača ICMP-a, već je sakupio bogatu kolekciju "nezakonitosti".

Od nikad završene Centralne evidencija nestalih, a rok je bio daleke 2008. godine, preko sumnjivog "razvoja" tuzlanske i drugih komunalnih djelatnosti za navodno višemilionsko čuvanja neidentifikovanih posmrtnih ostataka u Federaciji, pa do selektivnih ekshumacija...

I zbog toga su porodice nestalih Srba uputile dopise na adrese najviših zvaničnika Srpske i predstavnika Srpske u institucijama BiH.

- Imamo dva zahtjeva, prvi je totalna rekonstrukcija i depolitizacija Instituta, i drugi da se rasformira Institut i proces vrati na entitete - poručio je Veljko Lazić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih.

Apel su porodice uputile svim nivoima vlasti i za većom brigom prema socijalno nezbrinutom članstvu u vlastitim redovima.

Primjerom ih u Bratuncu i podučili. Za 11 porodica mali znak da ipak nisu zaboravljeni.

Na veći angažman srpskih zvaničnika u potrazi za istinom, na pravosuđe bez selekcije i bh institucije bez diskriminacije Srba i na socijalnu pravdu opominju porodice stradalnika sa svakog, pa i današnjih parastosa. I bijele krstače u stroju - njih više od 1.000 samo na Malom Zejtinliku.

I 4.000 imena poginulih boraca sarajevsko-romanijske regije – uklesanih na zidovima manastira na Ravnoj Romaniji. A svaka regija, grad i opština u Srpskoj ima slično "svetilište"! Za nezaborav sadašnjim i svim budućim generacijama.