latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:04 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Vlašić: Bošnjaci sa ratnim zastavama ometali održavanje parastosa (VIDEO)

Zahvaljujući pribranosti učesnika i Policije Republike Srpske spriječen je veći incident na Vlašiću, 12. septembra, kada su Bošnjaci sa ratnim zastavama ometali održavanje parastosa za 21 srpskog borca koje su ubili pripadnici muslimanskih snaga.
Bošnjaci sa ratnim zastavama - Foto: RTRS
Bošnjaci sa ratnim zastavamaFoto: RTRS

Iz udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata upozoravaju da je riječ o necivilizacijskom činu i da događaji sa platoa Meokrnje ne doprinose izgradnji mira i povjerenja.

Drugu godinu na platou Vlašića služi se pomen za 21 borca Vojske Republike Srpske koji su stradali u ofanzivama takozvane Armije BiH 1992. i 1994. godine. U subotu, obilježavanje su pokušali spriječiti Bošnjaci, koji su stigli sa ratnim zastavama. Iz Boračke organizacije Republike Srpske poručuju da je nedopustivo ometanje odavanja počasti, jer ovakve provokacije ne doprinose miru i suživotu.

- Mora se omogućiti da svi mogu i da imaju pravo i bez ikakvih smetnji odaju poštu, počast svojim poginulim i stradalim sunarodnicima. Ili će to pravo imati svi ili ga neće imati niko - istakao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

I iz drugih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata upozoravaju da omalovažavanje žrtava pokazuje koliko je napredovalo društvo.

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić ometanje parastosa na Vlašiću smatra necivilizacijskim činom.

- Poginuli na svim stranama zaslužuju poštovanje od strane svih, ma koliko se mi preživjeli svađali oko toga ko je kriv za ono što je bilo, za ono što jeste i za ono što će biti. Svaki grob, humka ili mezarje zaslužuju poštovanje - poručio je Vukotić.

Do većih incidenta nije došlo zbog pribranosti učesnika okupljanja i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Predsjednica Udruženja žena žrtava rata ocijenila je da pojedinci i dalje žive u ratnom vremenu.

- Ili su ludi ili su politički nagovoreni, nešto tu nije kako treba. U današnje vrijeme nezamislivo je da neko poslije 25 godina života u miru ne može da obilježi mjesto stradanja i da se žrtvama oda počast. Kako se osjećaju porodice žrtava koje ne mogu na mjestu pogibije svojih najmilijih odati počast - kategorična je Božica Živković Railić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Na platou Vlašića koji pripada Republici Srpskoj već drugu godinu služi se parastos za 21 srpskog borca. Braneći granicu opštine Kotor Varoš, ranjeno je još 18 boraca 22. Pješadijske brigade, a tri su zarobljena.