latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:28 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Razvoj Drvara zahvaljujući donaciji Srbije (VIDEO)

Vlada Srbije ove godine ulaže 2,8 miliona maraka u Drvar, najbrojniju srpsku povratničku opštinu u Federaciji BiH.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

Obnavljaju se prostorija Službe hitne pomoći i vodovod, izgrađen je dio kanalizacije, asfaltiran put u selu Kralji, a biće obnovljen i dio trotoara u gradu.

Za obnovu primarne vodovodne mreže u Drvaru biće uloženo 500 hiljada maraka, koje je donirala Vlada Srbije.

Vodovod snabdijeva tri hiljade mještana.

- To je najvažniji projekat koji ćemo realizovati iz ovih sredstava, jer se radi o potpunoj rekonstrukciji prve faze vodovoda od izvorišta do bazena. Sada imamo spremno stanje na terenu da se finalizuje javna nabavka, da se izabere izvođač i da se krene sa radom - istakla je Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

Dom zdravlja u Drvaru brine o pet hiljada stanovnika te opštine i Bosanskog Grahova. Ova ustanova posebno je važna, jer je najbliža bolnica udaljena 110 kilometara. U obnovu prostorija hitne pomoći i nabavku opreme biće uloženo 400 hiljada maraka.

- Prostorije Službe hitne pomoći su već zastarjele, znači u njih nije ulagano ništa niti je renovirano dugi niz godina. Aparatura koju mi koristimo je već zastrajela. Ovim projektom omogućiće se bolji i kvalitetniji rad zaposlenih, a samim tim bolja i kvalitetnija usluga - navela je Јasna Tica, direktorka Doma zdravlja Drvar.

U selu Kralji asfaltirano je oko 900 metara puta, u šta je uloženo 140 hiljada maraka. U Ulici 27. juna u centru Drvaru izgrađena je primarna kanalizaciona mreža.

- Ovaj put, pruža nadu tim ljudima, koji su ostali negdje, u Srbiji, Banjaluci, Republici Srpskoj, Prijedoru, bilo gdje, da će vidjeti šansu za nešto bolje, da se radi nešto ovdje, da se mogu vratiti - kaže Miloš Kralj, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prekaj.

Sredstvima Vlade Srbije finansira se i asfaltiranje dijela trotoara u samom Drvaru, koji već godinama nisu završeni. Biće asfaltiran i dio ulice Put ličkih proletera.

Osim toga, u dogovoru sa nadležnim u Beogradu, 250 hiljada maraka upućeno je kao direktna pomoć za oko 400 domaćinstava. Novac su dobile porodilje, porodice sa troje i više djece, privrednici koji zbog virusa korona, nisu mogli da rade i poljoprivrednici.