latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:32 ⇒ 19:32 | Autor: RTS

DŽonson: EU neće razbijati Britaniju

Britanski premijer Boris DŽonson rekao je da je usvajanje zakona o unutrašnjem tržištu od suštinske važnosti za osiguranje teritorijalnog integriteta Ujedinjenog Kraljevstva.
Boris DŽonson    (Foto:www.bt.dk) -
Boris DŽonson (Foto:www.bt.dk)

DŽonson je, obraćajući se parlamentu, rekao da Velika Britanija mora zadržati pravo da poništi dogovor o Bregzitu kako bi zaštitila "ekonomski i politički integritet zemlje".

On je pozvao parlament da ne daje priliku Evropskoj uniji da razbije Britaniju, pozivajući poslanike da podrže zakon kojim bi se praktično prekršio dogovor o Bregzitu.

Britanski premijer je rekao da su zakoni potrebni da bi se riješile "tenzije" u sporazumu dogovorenom sa EU i osiguralo da strana sila ne može da "razbije" Veliku Britaniju.

Sugerisao je da EU više ne pregovara u "dobroj namjeri" prijeteći da će blokirati izvoz hrane.

DŽonson je, govoreći u parlamentu, rekao da je EU posljednjih mjeseci pokazala spremnost da prijeđe u krajnost i nerazumno odugovlači sjevernoirski Protokol.

- I to na način koji prevazilazi zdrav razum. Јednostavno koriste to kao polugu protiv Velike Britanije u našim pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini - rekao je DŽonson.

Prema riječima DŽonsona "EU još uvijek nije uzela revolver sa stola".

On je izrazio nadu da se još može postići sporazum o slobodnoj trgovini nalik onom koji je postignut sa Kanadom.

- Ono što sada ne možemo da uradimo je da tolerišemo situaciju u kojoj naše EU kolege ozbiljno vejruju da imaju moć da slome našu zemlju - rekao je DŽonson, optužujući Evropsku uniju da prijeti sa blokadom izvoza hrane.