latinica  ћирилица
14/09/2020 |  21:07 ⇒ 22:19 | Autor: SRNA

Prijedor: Obilježen Međunarodni dan nestalih i poginulih

Polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu "Za krst časni", u Prijedoru je obilježen 15. septembar - Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.
Obilježen 15. septembar - Dan nestalih i poginulih Republike Srpske - Foto: SRNA
Obilježen 15. septembar - Dan nestalih i poginulih Republike SrpskeFoto: SRNA

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor Zdravka Karlica izjavila je večeras novinarima da se ovaj dan već godinama obilježava u gradu na Sani i izrazila zadovoljstvo što su se Prijedorčani ponovo okupili da još jednom podsjete na sve stradale i nestale sugrađane.

- Na nivou Republike Srpske još tražimo 1.651 civila i borca, a u Prijedoru 135, a nažalost, kako radi Institut za traženje nestalih mislim da oni nikad neće biti pronađeni - rekla je Karlica.

Ona je smatra da je pronađeno više nestalih Bošnjaka zato što se Srbima više sudilo, međutim ovaj broj nepronađenih srpskih civila i boraca je posljedica neprocesuiranja Hrvata i Bošnjaka.

- Tako da mi nikad nećemo naći tijela svojih nestalih, što je velika nepravda prema srpskom narodu jer je ove godine samo jedan Srbin pronađen putem Instituta za nestala lica BiH - rekla je Karlica.

Pomenu je prisustvovala i Zora Petrović iz Prijedora koja kaže da je 1992. godine izgubila muža na Grabežu i da još nije pronađen.

- Јoš ništa nismo saznali, živim sa djecom i unučadima i poručila bih sa ovog mjesta ako može da se na tom poradi da i mi pronađemo svoje najmilije - poručila je Petrovićeva.

Prisluživanju svijeća i polaganju vijenaca na spomeniku "Za krst časni" prethodio je parastos poginulim i nestalim borcima koji je služen u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru.

Prisutni su minutom ćutanja odali počast i juče preminulom ljekaru Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, Prijedorčaninu Marku Pekiji /37/, čiji je otac Zoran poginuo u minulom ratu.