latinica  ћирилица
15/09/2020 |  08:33 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Širom Srpske obilježavanje Dana srpskog jedinstva (FOTO/VIDEO)

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave danas se obilježava i u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.
Zastava - Foto: RTRS
ZastavaFoto: RTRS

Centralno manifestacija - svečana akademija pod nazivom "Pohvala srpskom narodu" biće održana večeras u Banjaluci na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen je i u Trebinju polaganjem cvijeća na spomenik na Trgu slobode.

Trebinje (Foto: RTRS)

- Ovo je veliki i važan datum za srpski narod, a pogotovo zato što ga slave zajedno Srbija i Republika Srpska. Ovo je veoma bitna poruka, jer mi smo jedan narod i samo zajedno i složno možemo da uradimo više za srpski narod - poručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Trebinje (Foto: RTRS)

U Bijeljini je gradonačelnik ovog grada Mićo Mićić podigao zastavu Republike Srpske na jarbol ispred zgrade Gradske uprave.

Mićić je pozvao na jedinstvo srpskog naroda, istakavši da zajednički cilj treba da bude jedinstveno djelovanje u želji da se više nikada ne ponove strahote rata, te da živimo u uzajamnom poštovanju sa drugim narodima, uz prosperitet i razvoj u modernu državu, sa što višim standardom građana.

Bijeljina (Foto: RTRS)

Praznik je obilježen i u Zvorniku, organizovanjem časa na platou ispred Osnovne škole "Sveti Sava" i Muzičke škole "Vojin Komadina".

Na Sokocu su položeni vijenci na Spomen-obilježje solunskim dobrovoljcima.

U Brčkom je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biti obilježen polaganjem cvijeća na Spomenik srpskim braniocima Brčkog.

Vlada Republike Srpske usvojila je 10. septembra zaključak da se 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Republički organi i jedinice lokalne samouprave u obavezi su da obilježe ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srpske.

Rukovodstva Srpske i Srbije dogovorila su na sastanku krajem avgusta u Beogradu obilježavanje zajedničkog praznika Srpske i Srbije - 15. septembra, dana kada je probijen Solunski front.