latinica  ћирилица
15/09/2020 |  09:27 | Autor: TANЈUG

Torino: Nema klupa za đake, školska nastava u crkvi

Učenici jednog školskog odjeljenja u Torinu, čekajući da dodatni stolovi budu dopremljeni zbog društvenog distanciranja, nastavu prvog školskog dana proveli su u crkvi.
Škola u crkvi u Torinu (Foto: torino.repubblica.it) -
Škola u crkvi u Torinu (Foto: torino.repubblica.it)

- Nije bilo drugog izbora. Nove klupe naručili smo početkom jula, a još nisu dopremljene. Ovo je privremeno rješenje, nadamo se da neće trajati više od nekoliko dana - naveli su iz škole “Convitto Umberto I“ u Torinu.

Njihov prvi školski dan počeo je nastavom italijanskog i latinskog jezika, uslijedio je čas istorije, zatim filozofije, pa odmor u dvorištu crkve, a nakon toga dvočas iz matematike.

- Naša škola je sekularna i ostaje sekularna čak i tokom nastave na ovakvom mjestu - istaklo je rukovodstvo škole.

Školska nastava u crkvi novost je i za vjernike, te je jedna starija žena usred školskog časa ušla u crkvu, i pomalo zbunjena, klečeći se pomolila, piše italijanski list Republika.

Učenici još jednog odjeljenja iste škole takođe su imali poteškoće da pronađu prostor za nastavu usljed pandemije i mjera fizičkog distanciranja, pa će, privremeno, časove imati u školskoj kantini.

Istovremeno, djeca jedne osnovne škole u Đenovi na početku školske godine koristila su stolice kao stolove za pisanje, a sjedila na podu ili klečala jer nije dopremljeno dovoljno novih klupa kako bi svaki učenik sjedio sam za stolom.

Ta situacija uzrujala je mnoge roditelje koji su se okupili ispred škole u znak protesta.

- Djeca, njihove porodice i nastavnici nisu zaslužili ovakav tretman - naveo je predsjednik regiona Ligurija Đovani Toti na društvenim mrežama i objavio fotografiju jednog školskog odjeljenja u Đenovi na kojoj je prikazana učionica bez stolova i djeca koja kleče i pišu na stolicama.

U većem dijelu Italije juče je počela nova školska godina, poslije šestomjesečne pauze zbog pandemije virusa kovid-19, međutim u pojedinim regionima odložen je početak školske nastave za 16, 22. i 24. septembar.