latinica  ћирилица
15/09/2020 |  13:08 | Autor: sputniknews.com

EU ne priznaje Lukašenka za predsjednika, rješenje – novi izbori

Evropska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za zakonitog predsjednika Bjelorusije, EU i dalje smatra da su izbori, koji su održani u Bjelorusiji u avgustu – falsifikovani, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.
Aleksandar Lukašenko (Foto: documentarytube.com) -
Aleksandar Lukašenko (Foto: documentarytube.com)

- Smatramo da su izbori, koji su održani u Bjelorusiji 9. avgusta, falsifikovani. Ne priznajemo Lukašenka za zakonitog predsjednika Belorusije - istakao je Borelj.

On je dodao da bi novi predsjednički izbori pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) mogli biti najbolje rješenje za krizu u toj zemlji.

Borelj je saopštio da EU preispituju odnose sa Bjelorusijom, analizirajući sektore u kojima bi trebalo zamrznuti odnose.

Pritom je istakao da je neophodno intenzivirati pomoć bjeloruskom stanovništvu.

Borelj je naglasio da bi sankcije protiv Bjelorusije trebalo da se usvoje što je prije moguće, prije zasjedanja Evropskog savjeta koje će se održati 24. i 25. septembra.

- Uvodimo sankcije. Mnogi, koji su učestvovali u represijama, biće obuhvaćeni sankcijama. Analiziramo to pitanje u Savjetu Evrope, želimo da usvojimo te sankcije što prije - rekao je Borelj.

On je istakao da sankcije mogu biti kasnije proširene.

- Ako situacija nastavi da se pogoršava, mogu biti usvojene dodatne sankcije - objasnio je on.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.