latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:01 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

"Savanović bio svjedok svih prijetnji i provokacija na platou Meokrnje"

Danijel Đurić iz Vrbanjaca, koji je u subotu prisustvovao parastosu za 21 srpskog borca na platou Meokrnje na Vlašiću, izjavio je Srni da je sve vrijeme grupa Bošnjaka sa ogrnutim zastavama Turske, Islamske zajednice, BiH i ratnim zastavama takozvane Armije BiH sa ljiljanima provocirala i pokušavala da spriječi obilježavanje godišnjice stradanja srpskih boraca koje su ubili pripadnici muslimanskih snaga u proteklom ratu.
Danijel Đurić - Foto: SRNA
Danijel ĐurićFoto: SRNA

Đurić je istakao da su tog dana predsjednik Boračke organizacije opštine Kotor Varoš Miladin Savanović i on prvi došli na mjesto stradanja srpskih boraca kod doma na platou gdje ih je dočekala grupa Bošnjaka.

- Odmah je bilo jasno da su došli organizovano i namjerno, obučeni u nove majice na kojima je pisalo "Branici Meokrnje", 'Prva muslimanska brigada' i zlatni ljiljani. Kada smo izašli iz vozila rekli su nam da su došli na plato da slave, a ja sam im rekao da mi ne slavimo već smo došli na parastos - ispričao je Đurić za Srnu, dodavši da je sve vrijeme s njim bio i Savanović koji sada tvrdi da nije bilo nikakvih provakacija.

Đurić je rekao da ne zna šta su za Savanovića provokacije, ako to nisu dobacivanja i prijetnje - "sve ćemo vas poklati, sve ćemo vas pobiti", koje su upućivali sve vrijeme trajanja parastosa, te majice sa natpisima, ratne zastave i zastava Turske na teritoriji Republike Srpske.

On je pojasnio da je parastos služen kod srušenog doma na platou /terotorija Republike Srpske/ gdje je najviše Srba ubijeno, a da je desno odmah, na razmaku od dva, tri metra bio postavljen njihov sto.

- Na čelu stola je sjedio čovjek koji je ogrnuo zastavu sa ljiljanima. Sve vrijeme trajanja parastosa glasno su se smijali, pili, roštiljali, a jedan od njih sa zelenom maramom na glavi govorio je kako nas nije sramota što smo tu došli, da nas treba sve zaklati, pobiti. Prijetnje je upućivao i jednom policajcu - naglasio je Đurić.

Đurić je istakao da je i Savanović sve to čuo i vidio isto kao i on, jer su bili veoma agresivni, bučni, bahati, te da je to konstantno trajalo.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović, iako je sve vidio i čuo, danas tvrdi da su, kako kaže, lažne i tendenciozne informacije da je stotinjak Bošnjaka pokušalo da spriječi održavanje parastosa.

U subotu, 12. septembra služen je parastos za 21 srpskog borca na platou Meokrnje na Vlašiću koje su ubili pripadnici muslimanskih snaga u proteklom ratu, koji je pokušalo da spriječi grupa od oko stotinjak Bošnjaka.

Do većih incidenta nije došlo zbog pribranosti učesnika okupljanja i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji nisu nasjeli na provokaciju Bošnjaka.

Ovo mjesto na platou Vlašića pripada Republici Srpskoj i tu se već drugu godinu služi parastos za 21 srpskog borca koji su stradali u muslimanskim ofanzivama na ovu kotu 1992. i 1994. godine.