latinica  ћирилица
15/09/2020 |  17:19 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Dan srpskog jedinstva svečano obilježen širom Srpske (FOTO/VIDEO)

Zbog Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Banjaluci je svečano bilo tokom cijelog dana, ulice najvećeg grada Srpske okićene su sa 500 zastava.
Zastave - Foto: SRNA
ZastaveFoto: SRNA

Zastave Republike Srpske i Srbije vijore se širom gradova i opština u Srpskoj. Samo u Banjaluci 500 zastava krasi ulice i najvažnije institucije.

Foto: RTRS

Ovaj datum koji je istovremeno i Dan proboja Solunskog fronta, dogovoren je kao zajednički datum Srbije i Srpske koji bi i u budućnosti trebalo da se obilježava, rekao je premijer Srpske.

Delegacija grada Trebinja položila je cvijeće na Spomenik oslobodiocima uz intoniranje himni Republike Srpske i Srbije. Na javnim ustanovama istaknute su zastave Srbije i Srpske.

Foto: RTRS

Vijenci su položeni na Spomenik solunskim dobrovoljcima u Sokocu.

U Modriči su obilježene 102 godine od proboja Solunskog fronta, kada je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobjeda. U znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine, prvi put obilježen je i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Foto: RTRS

I Zvornik je obilježio Dan proboja solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva.

Na prijedlog gradonačelnika Brčkog Siniše Milića, u tom gradu okupili su se predstavnici svih političkih stranaka vladajuće većine, opozicije i sveštenstvo SPC. Očekuju da će jedinstvo srpskog naroda, ma gdje bio, ostati vječno, bez obzira na to ko bio vlast.

Foto: RTRS

I opština Јezero slavila je Dan srpskog jedinstva. Načelnica opštine, Snežana Ružičić, rekla je da se nada da će Srbija i u budućnosti pomagati Јezeru, kao i do sada.

Podizanjem zastave Republike Srpske na jarbolu u centru Bijeljine, obilježen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Foto: RTRS

Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, pozvao je na jedinstvo.

Podsjećamo da je Vlada 10. septembra usvojila zaključak da ovaj dan bude obilježen na ovaj način.

Tom odlukom republički organi i jedinice lokalne samouprave obavezni su da obilježe ovaj dan uz isticanje zastave Republike Srpske.

Osim u Banjaluci, zajednički praznik Srpske i Srbije obilježen je i u ostalim gradovima i opštinama Srpske.