latinica  ћирилица
15/09/2020 |  18:07 ⇒ 18:16 | Autor: SRNA

Princ Filip: Svim Srbima čestitka za Dan srpskog jedinstva (FOTO)

Princ Filip Karađorđević čestitao je danas svim Srbima, ma gdje bili, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Princ Filip Karađorđević - Foto: arhiv
Princ Filip KarađorđevićFoto: arhiv

On je u čestitki podsjetio da je na današnji dan srpska vojska, predvođena svojim vrhovnim komandantom, njegovim pradjedom, regentom Aleksandrom, probila Solunski front i, poput nezaustavljive plime, pohrlila u slobodu i slavu, ka svojoj domovini.

Princ Filip je naveo da "zajedno sa hiljadama neustrašivih srpskih ratnika, prestolonasljedniku Aleksandru pripada velika zasluga za stvaranje i održavanje Solunskog fronta, na kojem su srpske snage odigrale veoma važnu ulogu".

On je istakao da je na to danas neizmjerno ponosan.

- Neka nas ovaj veliki dan za sva vremena nadahnjuje slobodarstvom, junaštvom i nepokorom, i neka je svim Srbima, ma gdje bili, srećan današnji praznik - Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave! Živjela Srbija! Živjela Srpska! - napisao je princ Filip na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine, 15. septembra 1918, u Prvom svjetskom ratu, probijen Solunski front.