latinica  ћирилица
15/09/2020 |  20:20 ⇒ 21:31 | Autor: RTRS

Dodik: Sloboda - ključna riječ za srpski narod (FOTO/VIDEO)

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je poseban dan za Republiku Srpsku i Srbiju, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik na svečanoj akademiji "Pohvala srpskom narodu".
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Ovo je jedinstven dan, kada smo se okupili u našem srpskom jedinstvu i našoj slobodi. Drago mi je što sam pripadao grupi ljudi koji su odlučili da obilježavamo ovaj dan - rekao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da se obilježava Dan srpskog jedinstva.

- Ključna riječ za srpski narod kroz istoriju je sloboda. Tu slobodu smo shvatali kao slobodu za druge, ne samo za sebe ne samo za sebe, naivno vjerujući da ćemo oslobađajući bivše jugoslovenske prostore dodijeliti slobodu i mir i narodima koji su sa nama ovdje živjeli vijekovima. To je bila naša istorijska i svaka druga zabluda - poručio je Dodik.

On je naglasio je da su oni to shvatili kao porobljavanje Srba, a Јugoslaviju kao tranziciju ka svojim nacionalnim državama.

- Na kraju prošlog vijeka ta Јugoslavija se raspala, a Srbi su ostali u uvjerenju da i dalje trebaju da je grade i brane. Nismo se okrenuli na vrijeme stvaranju naše nacionalne srpske države - ukazao je Dodik.

Srpski član predsjedništva BiH poručio je da ovaj dan koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes, jedinstvo koje je potrebno i koje je kroz vijekove pokazivalo upravo snagu borbe protiv ogromnih izazova koje su Srbi imali kroz istoriju.

- Naše jedinstvo je potrebno i danas. Mi smo jedinstven srpski narod na ovim prostorima - poručio je Dodik.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic) on Sep 15, 2020 at 11:54am PDT

Istakao je da je ponosan što u ovom vremenu predstavlja srpski narod u BiH, uzdignuta čela bez imalo oklijevanja, braneći i najsitnije interese srpskog naroda, jer misli da je to dostojanstveno.

Naglasio je da nema naroda koji je više dao žrtava za slobodu od srpskog.

- Srbi ne mogu da grade svoj društveni i socijalni život bez slobode. Zato smo na meti mnogih procesa i tendencija koje su na ovim prostorima prisutne. Nama pokušavaju da uskrate prava koja daju drugima. Oni veliki i moćni nama kažu da nemamo pravo kao drugi, pa će reći da Kosovo može biti izvan Srbije, a mi ovdje moramo da trpimo nemoguću državu BiH. Kada oni nama kažu da je to nemjerljivo, mi kažemo da jeste. To je nešto što moramo da izborimo političkim sredstvima - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je mir ključno pitanje srpskog jedinstva, slobode i zastave koja se vijori. Dodao je da "sve što radimo moramo da radimo u miru, u političkim procesima".

- Srbija koja nesumnjivo jača i Republika Srpska svakako imaju potencijal da izgrade svoj politički pristup i stav i da politike koje mi želimo možda baš u vremenu koje dolazi možemo i da ostvarimo - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je u Banjaluci uvijek živjela srpska sloboda i jedinstvo, te da se uvijek vijorila srpska zastava, kao i da će tako biti dok god vjetar duva.

- Ovdje u Banjaluci na Aranđelovdan 1918. godine ušla je pobjednička srpska vojska, postrojena nedaleko odavde. Tu ćemo u godinama koje dolaze, upravo zbog ovog praznika, obilježiti na dostojanstven način postrojavanje srpske vojske - izjavio je Dodik.

Dodik je napomenuo da Srbi moraju jasno da govore o svojim ciljevima.

- Naš nacionalni i svaki drugi cilj je mir, da se borimo za naš identitet koji jeste jezik, pismo, naša vjera, krsna slava, Srpska pravoslavna crkva i mi ne treba o tome da ćutimo. Zato sam uvjeren da počinjemo dug put uspostavljanja nove dimenzije našeg jedinstva, slobode i veličanja naše zastave - rekao je Dodik.

On je izrazio želju da sljedeće godine na svim kućama gdje žive Srbi, na ovaj dan bude istaknuta srpska zastava, da Srbi pokažu da su narod koji zna da njeguje tradiciju i čuva svoj identitet.

- Uvjeren sam da će to tako biti. Uvjeren sam u snagu srpskog naroda, u njegovu mirotvornu ulogu na Balkanu i svugdje gdje žive Srbi - poručio je Dodik.