latinica  ћирилица
16/09/2020 |  09:07 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Dodik: Krajišniku pripada istaknuto mjesto u istoriji Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da prvom predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske i prvom poslijeratnom srpskom članu Predsjedništva BiH Momčilu Krajišniku pripada jedno od najistanutijih mjesta u istoriji Republike Srpske.

- Napustio nas je Momčilo Krajišnik. Republika Srpska mu duguje zahvalnost kao jednom od ključnih stvaralaca naše države. Zajedno sa plejadom poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH stvorio je temelje Srpske i uporno radio na tome da ona na kraju dobije međunarodnu verifikaciju i nadležnosti koje su pretočene i izvorni Dejtonski sporazum - napisao je Dodik u autorskom tekstu za Glas Srpske.

Dodik napominje da je Krajišnik ovu borbu, na njemu specifičan način, nastavio po okončanju rata u BiH na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH.

- On je tu funkciju obavljao mudro, ali i srčano i uveo u praksu instrumente koji i meni danas na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH omogućavaju da se svakodnevno borim za očuvanje samostalnosti i ravnopravnosti Srpske u okviru dejtonske BiH i iznad svega slobode našeg naroda u ovim neblagonaklonim vremenima - istakao je Dodik.

On navodi da je Krajišnik, na svakom mjestu na kojem je radio tokom cijelog života, pokazivao koliko je duboko vezan za korijene srpskog naroda utemeljene u pravoslavlju, srpskoj kulturi, ćiriličnom pismu i srpskom jeziku.

- U svakoj teškoj prilici bio je mudar i tvrd pregovarač, a često je znao da zbuni svoje protivnike ezopovskim jezikom kao što je činio naš Petar Kočić. Momčilo Krajišnik je početkom devedesetih uspio da na stranu pokreta srpskog naroda u BiH dovede takozvane građanske Srbe. Bio sam tu i ja i moji prijatelji iz reformista. To je značilo prekretnicu u konačnom mobilisanju Srba da većina nas stane pod jedan krov u odbranu života i slobode našeg naroda - podsjetio je Dodik.

On je naglašava da Krajišnik nije bio ni u najtežim trenucima proteklih godina, pa i dok je robovao u haškom kazamatu, opsjednut mržnjom i netolerancijom prema druga dva naroda u BiH, niti prema bilo koje običnom čovjeku.

- To znaju oni koji to žele da znaju. Njegovoj velikoj porodici, bratu Mirku i djeci izražavam najdublje i najiskrenije saučešće. Kada se vratio sa nepravične robije u šali je govorio da je bio na službenom putu. Siguran sam da bi i sada kazao da odlazi na samo još jedan službeni put. Neka mu je vječna slava i pokoj duši! - napisao je Dodik.