latinica  ћирилица
16/09/2020 |  09:46 ⇒ 09:53 | Autor: SRNA

Problem nametanja jezika srpskoj djeci riješiti na najvišem nivou

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša ocijenio je da je očito da na adresi Ministarstva prosvjete Livanjskog kantona nema spremnosti da se prevaziđe višegodišnja situacija da se srpskoj djeci nameće učenje na "bosanskom" i hrvatskom jeziku, te da je stoga potrebno problem rješavati na najvišem nivou.
Glamoč - Foto: RTRS
GlamočFoto: RTRS

- Nadam se da će se uskoro to i dogoditi - istakao je Radivojša.

Radivojša je za Politiku rekao da je neizučavanje srpskog jezika u glamočkim školama u kojima je jedna trećina učenika srpske nacionalnosti samo jedan od problema sa kojim se suočavaju srpski povratnici.

U Glamoču sa većinskim srpskim stanovništvom /43,5 odsto/ djeci srpske nacionalnosti uskraćeno je Ustavom zagarantovano pravo da uče maternji jezik.

Pri upisu u školu srpski školarci moraju da se opredijele da li će učiti hrvatski ili "bosanski" jer u nastavnom planu resornog kantonalnog ministarstva, u čijem je sastavu i opština Glamoč, srpskog jezika nema.

Zagarantovano pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta, po nastavnom planu Republike Srpske uskraćeno je i srpskoj djeci i u Osnovnoj školi "Ahmet Hromadžić" u Bosanskom Petrovcu, zbog čega se većina njih opredjeljuje za školovanje u opštini Drinić u Republici Srpskoj.

U Bosanskom Petrovcu učenici, inače, uče i lekcije o navodnom genocidu u Srebrenici.

Delegat iz reda srpskog naroda u Parlamentu Federcije BiH Goran Broćeta najavio je ranije da će srpski predstavnici u Skupštini Livanjskog kantona ponovo aktuelizovati problem nametanja učenja hrvatskog i "bosanskog" jezika djeci srpske nacionalnosti u osnovnim i srednjim školama u Glamoču.