latinica  ћирилица
16/09/2020 |  11:12 ⇒ 12:25 | Autor: SRNA

Srbima u FBiH prijeti nestanak

Srbima u Federaciji BiH prijeti nestanak jer nemaju pravo na posao i srpski jezik, u srpska sela se smještaju migranti, a srpska imovina bi mogla da bude prodata u bescijenje, ukazali su na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci predstavnici udruženja Srba iz FBiH.

Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH rekao je da je na području FBiH prije rata živjelo 540.000 Srba, prema popisu iz 2013. godine bilo ih je 56.000, a za proteklih sedam godina ih je ostalo oko 40.000.

- Stranke koje su na vlasti u FBiH i kantonima i zagovaraju multietničnost i zajednički život, na kantonalnim nivoima su napravile jednonacionalne i monolitne strukture - rekao je Radanović.

Predstavljajući izvještaj Ombudsmana BiH o zastupljenosti naroda u BiH na nivoima vlasti FBiH i kantona, Radanović je rekao da je u Kantonu Sarajevo živjelo 130.000 Srba i da bi, prema Ustavu FBiH i Kantona, u kantonalnim organima trebalo da bude zaposleno 215 Srba.

Međutim, dodao je on, od 796 zaposlenih u kantonalnim organima samo je 15 Srba.

Radanović je pozvao Srbe u FBiH da se bore za svoja prava i kroz zaštitu interesa svojih imovinskih prava, navodeći da su 163 srpska naselja u FBiH popisana kao nenaseljena.

- Srbi treba da se obrate u jednu od šest kancelarija za besplatnu pravnu pomoć koje je formirala Vlada Srpske - naglasio je Radanović.

Predsjednik Udruženja "Povratnici" iz Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović rekao je da migrantska kriza u ovom kantonu razara sve strukture, te da jednako pogađa i Srbe i Bošnjake.

Davidović je rekao da će Bosanski Petrovac dobiti "mini grad", dodavši da u ovom mjestu trenutno živi 3.000 ljudi, dok će migrantski kamp "Lipa" imati više od 3.000 stanovnika.

Govoreći o početku školske godine, Davidović je naveo da su u Bosanskom Petrovcu zatvorene tri područne škole.

- U školi u mjestu Smoljana je ogroman problem prevoz djece do Petrovca, te nacionalna grupa predmeta koju pohađaju đaci u toj školi - rekao je Davidović.

On kaže da je problem i prevoz djece iz okolnih sela, koja za udaljenost od 10 kilometara treba da plate mjesečnu kartu 90 KM, što je ogromna cijena za povratnike, koji su uglavnom nezaposleni.

Predsjednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" Damir Ivetić rekao je da je na području Posavskog kantona 1991. godine živjelo između 6.500 i 7.000 Srba, a prema popisu iz 2013. ih je oko 900.

- Trenutno u Vladi Posavskog kantona nije zaposlen nijedan Srbin - ukazao je Ivetić, te naveo slučaj Hrvata koji se izjasnio kao Srbin da bi postao član Doma naroda.

On je naglasio da jedinu pomoć Srbi na ovom području dobijaju iz Srbije, te sve više iz Republike Srpske.

Predsjednik Asocijacije udruženja izbjeglih i raseljenih lica u Republici Srpskoj Vojislav Milišić rekao je da Srbima u Srpskoj i BiH treba široki front kada je riječ o rješavanju migrantske krize.

On je naveo da se migranti uglavnom naseljavaju na prostore gdje su nekada živjeli Srbi, te je dodao da postoji ekstremno krilo bošnjačke politike koje razmišlja da će na ovaj način promijeniti nacionalnu strukturu i doći do nekih svojih ciljeva.