latinica  ћирилица
16/09/2020 |  11:53 ⇒ 13:33 | Autor: SRNA

Dodik: Na sjednici Predsjedništva BiH zatražiću minut ćutanja povodom smrti Krajišnika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će na sjednici Predsjedništva BiH zatražiti minutu ćutanja povodom smrti prvog poslijeratnog srpskog člana Predsjedništva BiH Momčila Krajišnika.

Dodik je istakao da bi u Palama po Krajišniku trebalo da bude imenovana jedna od ulica, kao i neka od ustanova u Istočnom Sarajevu.

- Republika Srpska se ne smije određi svojih utemeljivača, a jedan od njih je Momčilo Krajišnik - rekao je Dodik na komemoraciji u Banskom dvoru u Banjaluci, povodom smrti prvog predsjednika Narodna skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika.

On je ponovio da istorijska uloga Krajišnika ne smije da bude zaboravljena.

KRAЈIŠNIK UTEMELjIVAČ SRPSKE

Dodik je poručio da je Krajišnik bio utemeljivač Republike Srpske, te da srpski narod ne smije zaboraviti svoje prvake.

- Republika Srpska i srpski narod moraju pamtiti svoje prvake i ne smiju ih se nikada odreći. Јedan od njih je i naš Momo - rekao je Dodik na komemoraciji.

On je istakao da je Krajišnik bio čovjek širokih shvatanja, posvećen borbi za prava srpskog naroda i da je nepravdeno osuđen u Haškom tribunalu.

- Upoznao sam Krajišnika kao poslanik u prvom sazivu višestranačke skupštine BiH u teškim i turbulentim vremenima za srpski narod. Krajem 1991. godine smo se odvojili iz te skupštine i formirali Skupštnu srpskog naroda u BiH, a kasnije i Republiku Srpsku - dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Krajišnik nikada ništa nije tražio od Republike Srpske.

- Otišao je u trenutku kada su ga kao predsjednika Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske mnogi nepravedno napadali. Stvaraoci Republike Srpske treba da nastave da žive i dok oni postoje, postoji i ono što je stvoreno, a to je Republika Srpska. Ljudi kao što su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Krajišnik i mnogi drugi, koji su znali da žrtvuju lične i porodične komoditete, ostali su istrajni u stvaranju i očuvanja Srpske - istakao je Dodik.

On je naglasio da srpski narod to ne smije zaboraviti.

- Zato mi je žao što je Momo otišao, a nismo uspjeli da sprovedemo u djelo ono za šta sam osjetio da je njemu bilo važno. Pogrešno je od pojedinaca bilo predstavljeno da je to bila neka lična potreba za nečim. Stvaraoci su nešto što je daleko važnije i to svi moraju znati, priču oko toga ćemo završiti i ja nikako neću odustati - poručio je Dodik.

On je naglasio da se mora znati da Republika Srpska pamti svoje prvake.

- Nikada ih se nećemo odreći i to se mora znati. Krajišnik nije ratni zločinac, nego utemeljivač naše države. Ako se odreknemo naših prvaka, odričemo se samih sebe i zato moramo institucionalizovati sjećanje na važne ljude koji su donijeli slobodu srpskom narodu, a lično ostajem privržen ideji nezavisne Republike Srpske - zaključio je Dodik

Krajišnik je preminuo juče u Banjaluci od posljedica zaraze virusom korona na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra, gdje je hospitalizovan 30. avgusta.