latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:58 | Autor: SRNA

Otkazana sjednica, članovi iz HDZ-a BiH nisu došli

Sjednica Zajedničke komisija Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH danas nije održana jer članovi iz HDZ-a BiH nisu prisustvovali s obzirom da na dnevnom redu nije bilo imenovanje glavnog inspektora te agencije.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu)

Predsjedavajući Komisije Nermin Nikšić izjavio je novinarima u Sarajevu da su članovi Komisije iz HDZ-a obavijestili Komisiju da neće učestvovati u radu jer u proceduru za imenovanje nije dostavljen prijedlog za glavnog inspektora OBA.

- Mi smo dobili zvaničan dopis od predsjedavajućeg Savjeta ministara u kojem za direktora OBA predlaže Osmana Mehmedagića, za njegovog zamjenika Ristu Zarića, a bez prijedloga za glavnog inspektora - rekao je Nikšić, dodajući da po nacionalnoj raspodjeli to mjesto pripada Hrvatu.

Nikšić je pojasnio da Zakon predviđa imenovanje glavnog inspektora mjesec dana nakon imenovanja direktora i zamjenika direktora.

- U neformanlnom razgovoru članovi Komisije nisu vidjeli razlog zašto sva tri imenovanja ne bi išla zajedno. Posebno, jer unutar vladajuće koalicije imamo situaciju gdje niko nikome ne vjeruje i onda morate razumjeti i to njihovo insistiranje na tome - rekao je Nikšić.

Na pitanje o diplomi Mehmedagića, Nikšić je rekao da neće o tome donositi sud, a ako Savjet ministara smatra da je diploma validna postoje organi koji to treba da proučavaju i daju stav.

Član Zajedničke komisije Mirko Šarović rekao je da bi predsjedavajući Komisije trebalo da zakaže novu sjednicu kada se za to steknu uslovi, ali nije mogao da potvrdi da li će tada biti biran glavni inspektor.

- Ova priča se nastavlja jer je naš zadatak da damo mišljenje o kandidatima za te pozicije, a konačan stav daje Savjet ministara - rekao je Šarović.