latinica  ћирилица
16/09/2020 |  18:56 | Autor: SRNA

Organizacija starješina: Tražiti sprovođenje započetih reformi Suda BiH

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske najoštrije osuđuje podizanje optužnice na osnovu koje su jutros uhapšeni srpski oficiri i vojnici sa Sokoca, ističući da je krajnje vrijeme da se traži sprovođenje započetih reformi Suda BiH.
Organizacije starješina Vojske Republike Srpske -
Organizacije starješina Vojske Republike Srpske

- Krajnje je vrijeme da institucije Republike Srpske i predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH stanu u zaštitu pravde i odbranu pripadnika srpskog naroda, zahtijevajući sprovođenje započetih reformi Suda BiH
koji je izgubio smisao objektivne pravosudne institucije i poprima obilježja antisrpskog suda koji nastoji dokazati da su Srbi agresori i zločinci - navela je Organizacija starješina u saopštenju.

Organizacija najoštrije osuđuje podizanje optužnice Tužilaštva BiH, na osnovu koje su jutros uhapšeni bivši poslanik Milan Tupajić, ratni komandir Policijske stanice Sokolac Dragan Obradović, komandir Vojne policije Druge romanijske brigade Momčilo Pajić i njegov zamjenik Aleksa Gordić.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su i nekadašnje pripadnike Vojske Republike Srpske Miladina Gašovića, Јadranka Šuku, Željka Gašovića, Momira i Branislava Kezunovića, zbog sumnje da su počinili ratne zločin na prostoru Sokoca.

U saopštenju se navodi da se time nastavlja euforija dokazivanja jedine odgovornosti Srba za zločine i navodni genocid nad Bošnjacima.

Starješine Vojske Republike Srpske smatraju neprimjerenim ponašanje Tužilaštva i Suda BiH, "koji podižu optužnice i sude uglavnom pripadnicima srpskog naroda".

- U oružanim sukobima na prostoru BiH učestvovale su tri strane, a sudi se samo Srbima. Sa druge strane pri suđenjima pripadnicima bošnjačkog naroda svjedoci smo sudske farse gdje većina svjedoka zaboravlja šta su ranije izjavljivali ili vidjeli svojim očima pa nije čudo da se `zbog nedostatka dokaza` oslobađaju i potvrđeni zločinci - ističe se u saopštenju, koje je potpisao predsjednik Organizacije starješina Milovan Milutinović.

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske na Sokocu i u Sarajevu slobode lišili devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopšteno je iz Sipe.