latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:11 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Komemoracija povodom smrti Momčila Krajišnika (FOTO/VIDEO)

Riječima da će Republika Srpska vječno biti zahvalna jednom od svojih najistaknutijih osnivača, najviši funkcioneri Srpske oprostili su se od prvog predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika.
Komemoracija Momčilu Krajišniku -
Komemoracija Momčilu Krajišniku

Na komemoraciji u Banjaluci rečeno je da će po imenu prvog predsjednika Skupštine Republike Srpske i prvog srpskog člana Predsjedništva BiH biti nazvane brojne ulice i institucije.

Krajišnik je najveći dio života posvetio borbi za ravnopravnost srpskog naroda. Tom idealu nikad nije podredio težnju za kompromisom među narodima, rekao je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Nedeljko Čubrilović (Foto: NSRS)

Prvog predsjednika Skupštine će, kaže, pamtiti i po tome što je utamničen, iako niko ne može pronaći nijednu spornu rečenicu u njegovim govorima i dokumentima.

- Samo zbog toga što se u jednom času naše istorije našao na čelu narodnih težnji Srba iz BiH da sačuvaju svoju državu, svoje pravo na samoopredjeljenje i ravnopravnost unutar BiH kad su devedesetih bila ugrožena, ali i zato što je bio predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH - rekao je Čubrilović.

Komemoracija Momčilu Krajišniku, Foto: RTRS

- Momčilo je uvijek imao vremena za prijatelje, ali i poznanike koje je tek ovlaš poznavao, manifestujući onu nadaleko poznatu strpljivost koja ga je karakterisala kad je obavljao dužnosti najviših funkcionera - izjavio je načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je obaveza Srpske da pamti svoje prvake i poštuje njihovu porodičnu i ličnu žrtvu.

Prisjetio se dana kad je Krajišnik prigrlio i članove Nezavisnog kluba u tek osnovanoj Skupštini srpskog naroda BiH i doprinosa donošenju istorijskih predratnih i ratnih odluka.

- Mislim da upravo zahvljujući njemu vođenje te naše oslobodilačke borbe nije svedena na jednu ili dvije ličnosti nego na Skupštinu koja je tako snažna institucija. Ta Skupština nikad nije donijela nijednu odluku koju je osudio bilo koji sud - rekao je Dodik.

Milorad Dodik (foto:RASSrbija/Siniša Pašalić)

Dodik je rekao da će, Krajišniku u čast, Asocijacija Stvaraoci nastaviti rad, a jedna ulica u Palama i važna institucija u Istočnom Sarajevu biti nazvana njegovim imenom.

Predložiće da na sjednici Predsjedništva BiH minutom ćutanja bude odata počast velikom srpskom državniku i prvom predstavniku Republike Srpske u toj zajedničkoj instituciji.