latinica  ћирилица
17/09/2020 |  09:02 ⇒ 10:36 | Autor: RTS

Oluja Sali hara jugoistokom SAD; Bez struje pola miliona domaćinstava (FOTO/VIDEO)

Tropska oluja Sali izazvala je katastrofalne poplave na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država, zbog čega je bez struje ostalo više od pola miliona domaćinstava i objekata u Alabami i na Floridi. Materijalna šteta je znatna, a kiša ne prestaje da pada.

Za samo četiri sata, u Pensakoli na Floridi, palo je kiše za četiri mjeseca!

Vjetar je duvao snažno, brzinom od 170 kilometara na sat, odnoseći barže, brodove i vozila, čak i dijelove mostova i puteva.

Iako je tropska oluja Sali juče proglašena uraganom druge kategorije, nastavlja da bjesni, dok su poplave najveća prijetnja.

Nacionalni centar za uragane navodi da je u pojedinim područjima na obali Meksičkog zaliva u protekla 24 časa palo najmanje 45 centimetara kiše i da se nove padavine očekuju tokom dana.

- Noćas između jedan i četiri iznad nas je bjesnilo crveno oko oluje. Bili smo na prvom spratu, čuli smo kako se svi prozori tresu. Otpao nam je dio krova. Kad je prošlo, zaspali smo - rekao je jedan svjedok.

Energetske kompanije obustavile su četvrtinu proizvodnje nafte i gasa u Meksičkom zalivu, a neke rafinerije su zaustavile operacije. Stanovništvo ne izlazi iz kuća, a luke, škole i radnje zatvorene su duž pogođene američke obale. U mraku je oko 550.000 ljudi.

Stanovnici Alabame i Floride navikli su i na jače uragane, pa se nadaju da će se trenutna situacija normalizovati za najviše tri nedjelje.

Oluja Sali je jedna od nekoliko koje dolaze s Atlantskog okeana. Američki Nacionalni centar za uragane upozorava građane da se čuvaju katastrofalnih poplava, koje mogu biti opasne po život. Apeluje na evakuaciju onih koji žive blizu rijeka i potoka.