latinica  ћирилица
17/09/2020 |  12:18 ⇒ 12:38 | Autor: SRNA

Edukacijom turističkih radnika doprinijeti razvoju turizma

Edukacija radnika u oblasti turizma može značajno doprinijeti poboljšanju turističke ponude u Republici Srpskoj, te da se pomogne sanaciji štete koju je ova oblast pretrpjela zbog epidemije virusa korona, rečeno je danas u Banjaluci na okruglom stolu o stanju i problemima u turizmu.
O stanju i problemima u turizmu - Foto: RTRS
O stanju i problemima u turizmuFoto: RTRS

Predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da više od 14.000 radnika radi u turizmu Republike Srpske, te da su donesene različite mjere da bi se pomoglo ovom sektoru.

- Neophodan nam je nastavak edukacije turističkih radnika i podizanja nivoa saradnje između hotelijera i turističkih agencija i organizacija, da bi turistička ponuda bila kompletnija i da bi resursi bili korišćeni u punom kapacitetu - rekao je Račić novinarima.

On je naveo da je do sada iskorišteno više od 16.000 turističkih vaučera, koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske, a koji su doprinijeli tome da turizam zadrži nivo od prethodne godine u određenim turističkim destinacijama, dok su najugroženiji gradski hoteli.

Direktor Turističke agencije Unis turs iz Banjaluke Zoran Preradović rekao je da je zahvaljujući turističkim vaučerima probuđen sektor turizma, te da pojedine destinacije bilježe i više posjeta tokom ove u odnosu na prethodnu godinu.

- Oko 86 hotela je na listi za korištenje vaučera, a u većini njih ne funkcionišu najbolje recepcije, te smo smatrali da je neophodno edukovati recepcionere, domaćine hotela, kao i radnika turističkih organizacija, da bismo jedni drugima pomogli da postignemo što veći kapacitet - rekao je Preradović.

On je naveo da su turističke agencije u ovoj godini zabilježile pad prometa za oko 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te da su gradski hoteli najugroženiji, jer su imali više od 90 odsto pad prometa.

Savjetnik u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske Dragan Talić smatra da je edukacija turističkih radnika neophodna, da bi se povećali kapaciteti turističke ponude u Srpskoj.

- Cilj nam je da poboljšamo turističku ponudu u Srpskoj, sa akcentom na bezbjednost, koja podrazumijeva zaštitu od širenja virusa korona - rekao je Talić.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović rekla je da je turizam kao industrija putovanja trenutno najugroženija u cijelom svijetu, te da je u toj situaciji važna komunikacija i dobra saradnja svih subjekata u ovom sektoru.

- Interesantno je da je najviše smještajnih kapaciteta otvoreno u seoskim sredinama, jer su se ljudi okrenuli prirodi, rijekama, planinama, jezerima i zahvaljujući broju ostvarenih noćenja u etno-selima zadovoljni smo rezultatima u junu i julu - istakla je Јovanovićeva.

Ona je navela da je prošle godine zabilježeno oko milion noćenja, dok je ove godine taj broj oko 468.000.