latinica  ћирилица
17/09/2020 |  14:20 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Milanović: Komšić parazitira na hrvatskim biračima

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da /član Predsjedništva BiH/ Željko Komšić parazitira na hrvatskom biračkom tijelu i da će situacija u BiH biti nenormalna dok god se to ne promijeni.

- Zašto BiH ima tri člana Predsjedništva prema Dejtonu? Јe li zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To se događa sada. To je u korijenu svih nesporazuma - rekao je Milanović u Beču.

On je pojasnio da su tri člana Predsjedništva BiH predviđena da bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao izabrati svog predstavnika.

- Nije savršeno, ali je tako trenutno. Da je suprotno, birao bi se jedan, ali nije tako. Ovo pokazuje kako neki zloupotrebljavaju situaciju zato jer mogu, jer su na pik uzeli najmaloborojniju zajednicu - rekao je Milanović, koji se juče u Zagrebu sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Milanović je poručio da je Hrvatska država hrvatskog naroda, ali da ima visok sistem zaštite manjina, te da je nemoguće da za predstavnika manjina glasaju oni koji nisu pripadnici tih manjina.

- Mi to štitimo. Hrvati u BiH nisu manjina, ali su u manjini brojčano. Ako ih hoćeš zlostavljati, radiš to jer to možeš. Posljednjih godina vrlo otvoreno i direktno. Čuli smo sada prijetnje da će se to dešavati i ubuduće. Moramo sada sjesti i ozbiljno razgovarati - dodao je Milanović.

On je naveo da je Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od određenog broja građana BiH, te da ne misli da su glasali za njega da povrijede Hrvate, ali da Komšić mora biti svjestan posljedica svog političkog rada i puta.

Milanović je dodao da Hrvati razgovaraju s onima koji nekoga predstavljaju i koji su izabrani u priznatom demokratskom procesu.

- Milorad Dodik je sagovornik, kao što je sagovornik i Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke stranke. To je činjenica, politički velika kao Velebit ili Јahorina. To se ne može zaobići, ni tunel probiti kroz to. Tu sam da razgovaramo - naglasio je on.

Predsjednik Hrvatske je istakao da su prije 100 godina o sudbini Evrope odlučili velikani, a danas to pokušavaju raditi službenici ambasada koji govore o reviziji Dejtona.

- A da Hrvatska šuti i stavi prst u uho? Ne može. Oni koji biraju Komšića trebaju znati da to nije fer i da griješe. To je nedostatak elementarnog fer pleja. Hrvatska tu neće šutjeti i stajati sa strane, ni ja, ni premijer - poručio je Milanović te dodao da niko u EU ne razumije stanje u BiH.