latinica  ћирилица
17/09/2020 |  18:05 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

U Han Pijesku obilježen Dan romanijskog kajmaka (VIDEO)

U Han Pijesku je prvi put održan "Dan romanijskog skorup-kajmaka". Članice Udruženja proizvođača romanijskog skorupa-kajmaka pokazale su da su stekle uslove da svoj geografski zaštićen, a odskoro i deklarisani proizvod, plasiraju na šire tržište. Radi lakšeg osvajanja tržišta, priželjkuju i veći broj članica.
Romanijski kajmak - Foto: RTRS
Romanijski kajmakFoto: RTRS

Udruženje, za sada, okuplja 24 vrijedne i zadovoljne domaćice. Ostale su stub domaćinstva, očuvale tradiciju proizvodnje romanijskog dimljenog kajmaka i obezbijedile solidne prihode.

Kvalitet romanijskog kajmaka pročuo se i izvan regiona, pa zalihe nemaju, sve proizvedene količine prodaju na kućnom pragu, ali priželjkuju da se njihov proizvod nađe u rashladnim vitrinama domaćih trgovinskih lanaca.

Prodajno mjesto, romanijska etno kuća, biće uskoro otvorena, a uz opštinu ovaj projekat podržali su i resorno ministarstvo i američko - švedska fondacija Farma 2, koja je za nabavku opreme donirala 50 hiljada maraka.

Za uspjeh je presudan požrtvovan rad ovih vrijednih žena, ali one ističu i podršku Ministarstva poljoprivrede, lokalnih zajednica i brojnih donatora poput DŽajke, IFAD-a, Svjetske banke i Farme 2.