latinica  ћирилица
17/09/2020 |  18:39 ⇒ 18:42 | Autor: SRNA

Crna Gora: Najstroža kontrola poštovanja mjera (FOTO)

Koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori odlučilo je da za sada ne uvodi nove epidemiološke mjere već da pokrene dodatne mehanizme najstrože kontrole poštovanja već propisanih mjera i da pruži direktnu stručnu pomoć medicinskim ustanovama u opštinama.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

Nakon današnje sjednice Koordinacionog tijela iz crnogorske Vlade je saopšteno da se Crna Gora, poput više evropskih država, nakon prethodnih mjera popuštanja, našla u očekivanoj situaciji povećane lokalne transmisije.

- Zdravstveni sistem Crne Gore se uspješno nosi sa novonastalom situacijom, ali je radi sprečavanja daljeg širenja virusa korona neophodno momentalno i najodlučnije postupanje – prije svega rigorozna kontrola poštovanja propisanih mjera i sankcionisanje prekršilaca bez izuzetaka - zaključeno je na sjednici.

Koordinaciono tijelo zahtijeva od nadležnih inspekcijskih organa na državnom i lokalnom nivou "najvišu moguću efikasnost i konkretne rezultate i to odmah".

Na sjednici je odlučeno da u sve opštine budu upućeni članovi Kriznog medicinskog štaba sa ciljem pružanja stručne pomoći zdravstvenim ustanovama.

U Crnoj Gori su u protekla 24 časa od posljedica virusa korona preminule tri osobe, a potvrđeno je 212 novih slučajeva infekcije od 857 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.