latinica  ћирилица
18/09/2020 |  07:23 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Četvrt vijeka od odbrane zapadnih granica od hrvatske agresije (FOTO)

U Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Kostajnici obilježena je 25. godišnjica odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

U porti hrama Svete Petke u Kozarskoj Dubici služen je parastos, nakon čega su položeni vijenci i cvijeće.

Kozarska Dubica: Obilježavanje odbrane zapadnih granica

Parastosu, koji su služili sveštenici dubičke parohije, prusisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, opštinski zvaničnici, predstavnici boračkih organizacija i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Kozarska Dubica: Obilježavanje odbrane zapadnih granica

U Novom Gradu položeni su vijenci kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Novi Grad: Obilježavanje odbrane zapadnih granica (Foto: SRNA)

Vijence su položili predstavnici opštine Novi Grad, opštinske borčke organizacije, organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ove opštine, kao i drugih opštinskih organizacija proisteklih iz proteklog rata.

Nakon toga, u naselju Tunjica u Novom Gradu služen je pomen žrtvama, te položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata.

Kostajnici su vijenci položeni na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u gradskom parku.

Na području zapadnokrajiških opština - Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. godine u hrvatskoj agresiji ubijeno je 106 lica, od kojih 55 civila i 51 vojnik. Ranjeno je 39 civila i 62 vojnika.

Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija, procijenjena materijalna šteta u Novom Gradu je 83,3 miliona KM, u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM, a u Kostajnici 40 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive poginulo je 57 ljudi, i to 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na područje opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstana je među najznačajnije datume novije istorije.

Ovaj istorijski događaj obilježava se u skladu sa važećim preporukama u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze virusom korona.

Izvor: RTRS/SRNA