latinica  ћирилица
18/09/2020 |  11:11 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Potpisan sporazum o gradnji graničnog prelaza Bratunac (FOTO/VIDEO)

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas sporazum između BiH i Srbije o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza Bratunac i o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova.
Mitrović i Mihajlović potpisali sporazume između BiH i Srbije (foto: twitter.com / MKPBiH) -
Mitrović i Mihajlović potpisali sporazume između BiH i Srbije (foto: twitter.com / MKPBiH)

Mitrović je istakao da je potpisivanje ovih sporazuma veoma važan trenutak za dvije zemlje, te da će ovaj zajednički prelaz znatno ubrzati transport robe i putnika, na zadovoljstvo svih, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog graničnog prelaza Bratunac, koji spada u granični prelaz prve kategorije, sigurno će rasteretiti granične prelaze Zvornik i Raču, ali i dodatno povezati dvije zemlje.

- Most "Bratoljub" je završen još 2017. godine ali se čekalo do decembra 2019. da bi se usaglasili politički stavovi tri naroda i prevazišle nesposobnosti tadašnjih predstavnika srpskog naroda da u Savjetu ministara obezbijede dodatna sredstva za izgradnju graničnog prelaza Bratunac u iznosu od 3,5 miliona KM, što je novi saziv uradio već na svojoj prvoj sjednici - istakao je Mitrović.

Potpisivanjem sporazuma o održavanju mostova definisano je da BiH održava pet mostova, i to tri na Savi i dva na Uvcu, dok Srbija održava njih šest na Drini.

Sredstva za održavanje mostova su obezbijeđena budžetom Savjeta ministara za narednu godinu i iznose 850.000 KM, odnosno za narednih pet godina BiH će izdvojiti 4,5 miliona KM.

Mihajlovićeva je istakla da je sve veći broj zajedničkih projekata dobra vijest za građane Srbije i BiH, ali i za cijeli region, jer su infrastruktura i povezivanje uslov bržeg razvoja.

Ona je naglasila da će novi most preko Drine između Ljubovije i Bratunca značiti građanima i privredi i da je zato važno da zajednički granični prelaz što prije bude u funkciji.

Potpisivanje sporazuma-Most Vratoljub (Foto: RTRS)

- Sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo sa održavanjem i drugih međudržavnih mostova, za šta je Srbija već namijenila 15 miliona evra u naredne tri godine - rekla je ona.

Mihajlovićeva naglašava da je važno da se region povezuje kako auto-putevima tako i željeznicom, jer će to značiti brži razvoj, nove investicije i bolji život građana.

  OPIS: Potpisivanje sporazuma-Most Vratoljub (Foto: RTRS)

- Gradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija i BiH su krenule tim putem i vjerujem da će rezultat tog povezivanja biti bolja budućnost za sve ljude koji žive na ovim prostorima, bez obzira kom narodu pripadaju - rekla je Mihajlovićeva.

Nakon potpisivanja sporazuma u Bratuncu, Mitrović i Mihajlovićeva su posjetili gradilište.