latinica  ћирилица
18/09/2020 |  13:27 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Poziv mostarskim Srbima u svijetu da se registruju za izbore

Mostarski Srbi pozivaju sunarodnike po svijetu da se registruju za glasanje za predstojeće lokalne izbore koji će u Mostaru, nakon punih 12 godina, biti održani 20. decembra, i da tako pomognu da to bude i srpski grad.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Mostarski Srbi na izbore izlaze okupljeni na Listi "Ostajte ovdje-zajedno za naš Mostar" i poručuju da su ovi lokalni izbori sigurno od velikog, ako ne i presudnog značaja za opstanak i položaj srpskog naroda u Mostaru.

Podsjećaju da Srbi nikada nakon rata u Gradskom vijeću Mostara nisu imali svoje predstavnike, a sada prvi put vide šansu da se pokušaju izboriti za svoje mjesto i da izaberu legitimne predstavnike.

Iza liste stoje dvije stranke - SNSD i SDS, a podršku i učešće na listi i u izbornoj kampanji uzela su i sva srpska udruženja. Јedinstvo i odlučnost da se nastupi jedinstveno pozdravila je i Srpska pravoslavna crkva, te institucije i zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

- Srbi su svih godina nakon rata birani sa listi bošnjačkih i hrvatskih stranaka i bili su isključivo glasačka mašinerija svojih stranačkih baza pogodujući tako interesima drugih naroda i svom ličnom. Stoga su ovi lokalni izbori sigurno od velikog, ako ne i presudnog, značaja za opstanak i položaj srpskog naroda u Mostaru - navodi se u saopštenju.

Napominje se da Srbi još nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje se nalazi Mostar, da je u Gradskoj upravi od oko 400 zaposlenih tek 25 Srba, da nemaju pravo na srpski jezik ni ćirilično pismo.

- Sve su to razlozi zbog kojih je presudno da Srbi dobiju legitimne predstavnike. Naš cilj je izabrati predstavnike u Gradsko vijeće koji će biti istinski glas Srba i svih građana Mostara koji žele jednaka prava za sve i bolji Mostar. Zato pozivamo sve Mostarce da se prijave za glasanje i pomognu nam da se borimo za bolju budućnost i bolji Mostar - poručili su iz Izbornog štaba Liste "Ostajte ovdje-zajedno za naš Mostar".

Ističu da su svevremeni stihovi i poruka Alekse Šantića "Ostajte ovdje" vodilja da Srbi ostaju u Mostaru, na svojim vjekovnim ognjištima, da se bore za bolji Mostar i da oni koji su otišli zauvijek ostaju vezani za svoj grad.

- Zajedno za naš Mostar - poruka je da smo jedinstveni, ali i da zajedno sa Bošnjacima, Hrvatima i svim građanima Mostara želimo graditi evropski Mostar jednakih naroda i građana i Mostar kao prestižno mjesto za život - poručuju mostarski Srbi.

Od oko 113.000 stanovnika grada na Neretvi, prema popisu iz 2013. godine, Srba je oko 4.300. Kada bi na izbore izašli svi, bilo bi upitno da li bi ostvarili rezultat.

- Zbog toga ističu da je presudna uloga 23.000 mostarskih Srba koji su 1991. godine živjeli u ovom gradu i koji su 1992. protjerani iz svog grada. Svi oni mogu da se registruju i tako ostvare pravo da glasaju na izborima i pomognu da Mostar bude i srpski grad - ističe se u saopštenju.

Rok za registraciju za glasanje poštom koji je odredila Centralna izborna komisija BiH je 6. oktobar u ponoć.

- Procedura nije komplikovana, ali svi koji žele da se registruju za glasanje poštom mogu da dobiju informacije i pomoć na broj telefona +387 66 767474 ili mejl glasajzamostar@gmail.com - navodi se u saopštenju.