latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:01 ⇒ 16:02 | Autor: B92

Kisić Tepavčević: Najgora kazna za svakoga je da se razboli

Zamjenik direktora instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je najveći broj novozaraženih iz Kragujevca i Beograda.

- Ono što je značajno - da je 61 odsto zaraženih sa teritorije Beograda i Kragujevca, odnosno 45 odsto samo sa područja Beograda - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Danas su se dijelila upustva građanima koji su se u Srbiju vratili prije 18.00 časova, ali oni nisu u obavezi da se prijave na sajtu Ministarstva zdravlja.

- Osnovna ideja te mjere je da se svi građani obavijeste o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u regionu da bi sagledao rizik ukoliko se nalazi ili planira da putuje. Dužnost svih nas je bila da ih obavijestimo koliko je rizik veći u tim zemljama nego kod nas. Što se tiče zakonskih odbredbi i kazni, to ne treba da bude u prvom planu. Prema mom mišljenju najgora kazna za svakoga bi bilo da se razboli - dodala je ona.

Kisić Tepavčevićeva je objasnila zašto nova mjera nije odmah stupila na snagu.

- Postavilo se pitanje zašto ova mjera stupa tek u petak. Upravo zato da bi ljudi imali vremena da se vrate i da se ne bi stvarale gužve - izjavila je ona i dodala da je u Crnoj Gori rizik 25 puta veći u odnosu na rizik obolijevanja u Srbiji.