latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:27 ⇒ 16:28 | Autor: SRNA

Zajedničko obilježavanje pet godina Pariškog sporazuma

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild dogovorili su danas da resorno ministarstvo i britanska Ambasada krajem godine zajednički obilježe pet godina Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.
Golić i Fild - Foto: RTRS
Golić i FildFoto: RTRS

Golićeva je tokom sastanka sa delegacijom Ambasade Velike Britanije zahvalila Fildu za podršku uvođenju integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola za izgradnju objekata u Republici Srpskoj, datu kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou, koji finansira Vlada Velike Britanije putem UKAID i Fonda za dobro upravljanje.

- Takođe, upoznala je sagovornike o stalnim unapređivanjima poslovnog okruženja u Srpskoj i pozvala britanske investitore da ulažu u Srpsku, predstavljajući komparativne prednosti poslovnih zona kod nas - saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je Fild istakao odličnu saradnju koju Ministarstvo ima sa britanskim investitorima, koji već posluju u Republci Srpskoj i izrazio uvjerenje da će to, uz implementaciju ovog projekta, povećati interesovanje investitora iz Velike Britanije za ulaganje u Srpsku.

S obzirom da je Velika Britanija domaćin konferencije UN o klimatskim promjenama koja će biti održaana 2021. godine u Škotskoj, sagovornici su posebnu pažnju posvetili ovoj temi.

Golićeva je delegaciju britanske Ambasade u BiH upoznala o naporima koje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao kontakt tačka za Konvenciju UN o klimatskim promjenama za BiH, ulaže u uspostavljanje efikasnih mehanizama finansiranja aktivnosti ublažavanja klimatskih promjena i aktivnosti prilagođavanja na klimatske promjene.

Ona je naglasila da BiH izvršava svoje obaveze prema Konvenciji.

- Urađena su i usvojena tri nacionalna izvještaja o promjeni klime i dva dvogodišnja izvještaja o emisijama gasova staklene bašte, što je obaveza BiH kao non Aneks jedan zemlje. U toku je izrada četvrtog nacionalnog izještaja i trećeg dvogodišnjeg izvještaja o emisijama gasova staklene bašte - rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da je BiH u posljednjih nekoliko godina posebnu pažnju posvetila unapređenju energetske efikasnosti u javnim objektima i smanjenju emisija štetnih gasova, što su pratila ulaganja od više desetina miliona evra u ovu oblast.

Golićeva je upoznala sagovornike da je, u kontekstu pandemije virusa korona, u 2020. godini intenzivirana realizacija više projekata koje finansiraju međunarodne finansijske institucije i organizacije, s osnovnim ciljem da se, unapređenjem mjera energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima, poveća kapacitet za zbrinjavanje pacijenata.

Ona je naglasila da, indirektno, te aktivnosti utiču i na pokretanje privredne aktivnosti, čime se pomaže domaćim kompanijama da održe odgovarajući nivo poslovanja i postojeći broj radnika.

Golićeva je upoznala Filda da je, zbog pandemije virusa korona, usljed masovnog korištenja zaštitne opreme, došlo do značajnog povećanja količina medicinskog i infektivnog otpada, što je zahtijevalo brzu i efikasnu reakciju nadležnih institucija.

Ona je dodala da je putem Fonda za zaštitu životne sredine finansirana realizacija projekta za zbrinjavanje ovih vrsta otpada tokom pandemije u zdravstvenim ustanovama i bolnicama.

Golićeva i Fild su razgovarali i o mjerama koje su, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica širenja novog virusa korona preduzete na institucionalnom nivou za pomoć privredi.

- Posebno su se osvrnuli na održivi razvoj zaštićenih područja i opstanak njihovih turističkih kapaciteta koji je potpomognut dodjelom turističkih vaučera, kojima je stanovništvo BiH animirano da odmor provodi na domaćim destinacijama, što je doprinijelo, ne samo održivosti nego i promociji prirodnih dobara i zaštićenih područja - ističe se u saopštenju.

Golićeva je upoznala britanskog ambasadora i njegove saradnike i o aktivnostima koje Ministarstvo, zajedno sa drugim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, sprovodi na sprečavanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, dodaje se u saopštenju.