latinica  ћирилица
18/09/2020 |  17:00 | Autor: SRNA

Afera "Јanaf": Uhapšeni gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške

U Hrvatskoj su danas uhapšeni gradonačelnici Velike Gorice Dražen Barišić iz HDZ-a i Nove Gradiške Vinko Grgić iz SDP-a, osumnjičeni u aferi "Јanaf" za trgovanje uticajem i zloupotrebu položaja i ovlaštenja, odnosno za primanje mita.

Hrvatski sabor danas je na zahtjev Državnog tužilaštva ukinulo imunitet Barišiću i Grgiću

Hrvatski sabor danas je na zahtjev Državnog tužilaštva ukinulo imunitet Barišiću i Grgiću, te odobrio njihovo hapšenje i da im bude određen istražni zatvor.

Barišić je uhapšen nakon što je sam došao u sjedište Policijske kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta /PNUSKOK/.

Nekoliko časova nakon Barišića, u svom domu je uhapšen Grgić.

USKOK je protiv njih zatražio određivanje istražnog zatvora, o čemu će danas odlučivati zagrebački Županijski sud.

USKOK je sinoć potvrdio da je pokrenuo istragu protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje uticajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te pomaganja u tim nedjelima.

Uz direktora "Јanafa" Dragana Kovačevića, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i šef poslovanja kompanije "Elektrocentar Petek", koji je šefu "Јanafa" i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova kompanija dobije milionske poslove.

Rukovodstvo policije ranije je saopštilo da je deset osumnjičenih predato ili će biti predato pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela krivičnu prijavu.