latinica  ћирилица
19/09/2020 |  15:38 ⇒ 15:48 | Autor: BETA

Navaljni poručio iz njemačke bolnice da je sada više nego "tehnički živ" (FOTO)

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni poručio je danas na Instagramu, iz njemačke bolnice gdje se liječi od trovanja nervnim agensom, da bolje govori i kreće se i da je sada mnogo više nego "tehnički živ".
Aleksej Navaljni - Foto: AP
Aleksej NavaljniFoto: AP

Navaljni koji je objelodanio korupciju u vrhu Rusije, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnici u Omsku pošto mu je naglo pozlilo. On je dva dana kasnije prebačen u Njemačku gdje su ljekari zaključili da je otrovan nervnim agensom "novičok", koji potiče iz sovjetske ere.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata demantovale umiješanost u taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od nedjelju dana dok je bio liječen antidotom.

U današnjoj objavi na Instagramu rekao je da je, nakon što je probuđen iz kome, bio zbunjen i nije mogao da nađe riječi da odgovori na pitanja ljekara.

- Iako sam generalno razumio šta je doktor želio, nisam razumio odakle mi riječi. U kom dijelu glave se pojavljuju - napisao je Navaljni u postu uz svoju fotografiju na stepeništu.

      View this post on Instagram

Davaĭte rasskažu, kak idët moe vosstanovlenie. Эto uže яsnaя doroga, hotь i neblizkaя. Vse tekuщie problemы vrode togo, čto telefon v moih rukah bespolezen, kak kamenь, a nalitь sebe vodički prevraщaetsя v celыĭ attrakcion, - suщaя erunda. Obъяsnю. Sovsem nedavno я ne uznaval lюdeĭ i ne ponimal, kak razgovarivatь. Každoe utro ko mne prihodil doktor i govoril: Alekseĭ, я prinës dosku, davaĭte pridumaem, kakoe na neĭ napisatь slovo. Эto privodilo menя v otčaяnie, potomu čto hotь я uže i ponimal v celom, čto hočet doktor, no ne ponimal, gde bratь slova. V kakom meste golovы oni voznikaюt? Gde naĭti slovo i kak sdelatь tak, čtobы ono čto-to označalo? Vse эto bыlo rešitelьno neponяtno. Vpročem, kak vыrazitь svoë otčaяnie, я tože ne znal i poэtomu prosto molčal. I эto я eщe opisыvaю pozdniĭ эtap, kotorыĭ sam pomnю. Seĭčas я parenь, u kotorogo drožat nogi, kogda on idët po lestnice, no zato on dumaet: «o, эto ž lestnica! Po neĭ podnimaюtsя. Požaluĭ, nado poiskatь lift». A ranьše bы prosto tupo stoяl i smotrel. Tak čto mnogo problem eщë predstoit rešitь, no potrяsaющie vrači universitetskoĭ Berlinskoĭ kliniki «Šarite» rešili glavnuю. Oni prevratili menя iz «tehničeski živogo čeloveka» v togo, kto imeet vse šansы snova statь Vыsšeĭ Formoĭ Suщestva Sovremennogo Obщestva, - čelovekom, kotorыĭ umeet bыstro listatь instagram i bez razmыšleniĭ ponimaet, gde stavitь laĭki.

A post shared by Alekseĭ Navalьnыĭ (@navalny) on Sep 19, 2020 at 2:09am PDT

On je naveo i da nije znao kako da izrazi svoj očaj i zato je jednostavno ćutao.

- Sad sam momak kome drhte noge dok se penje stepenicama, ali koji zna da su to stepenice. One idu gore. Možda bi trebalo da potražimo lift - rekao je Navaljni i dodao "a ranije bih samo stajao i buljio".

On je naveo da su lekari koji su ga liječili u berlinskoj bolnici Šarite pretvorili iz "tehnički žive osobe" u nekoga ko ima sve šanse da ponovo postane "najviši oblik postojanja u savremenom društvu osoba koja može brzo da lista Instagram i bez oklijevanja razumije šta treba da lajkuje".

Kremlj je više puta rekao da prije prelaska Navaljnog u Berlin ruske laboratorije i bolnica u sibirskom gradu Omsku nisu pronašli tragove trovanja. Moskva je zatražila od Njemačke da pruži dokaze.

- U ovom slučaju ima previše apsurda da bi se bilo kome vjerovalo - rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.