latinica  ћирилица
19/09/2020 |  19:15 ⇒ 20/09/2020 | 07:56 | Autor: RTRS

Đukanović podiže tenzije u Crnoj Gori i ponovo proziva Beograd (VIDEO)

Milo Đukanović podigao je prašinu u Crnoj Gori, ali i regionu, nakon posljednje izjave da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Crne Gore i da će se za Crnu Goru boriti, ne samo u parlamentu, već i u šumi, i oružjem ako bude trebalo. Beograd je ponovo optužio za miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić oštro je odgovorio: Đukanović je izgubio od svog naroda, a ne od Srbije.

Za predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića promjena vlasti potvrđuje demokratski kapacitet u ovoj državi. Kaže da je zadovoljan onim što je čuo od nove vlasti da će preuzeti sve međunarodne ugovore koje je Crna Gora potpisala.

Smatra da će iz opozicije vrlo tvrdo zastupati intenzivniji hod ka evropskim sistemima vrijednosti, a, kako kaže, ako to ne bude moglo u parlamentu, postoje i druga sredstva.

- Za Crnu Goru ćemo se boriti ne samo u parlamentu nego i u šumi ako bude trebalo - rekao je Đukanović.

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić kaže za RTS da je ubijeđen da će doći do mirne predaje vlasti, iako uvijek postoje pritisci, što je, kako kaže, prirodno za Crnu Goru.

- Meni su iznenađujuće izjave koje Crnu Goru vraćaju u neki period koji se nama pripisuje, a to je ta hajdučija ili bolje rečeno komitski pokret, pa sada vidite odakle je ta ideja komita ako predsjednik Đukanović kaže da će se i on pridružiti u nekim šumama. Ja ne znam koliko je to sad izvodljivo - kaže Krivokapić.

Na Đukanovićev intervju za sarajevsku televiziju Fejs reagovao je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Kaže da Đukanović nastavlja da plaši građane Crne Gore lažima o Srbiji i navodnoj velikosrpskoj državnoj politici, i da optužuje Srbiju da se miješala u unutrašnje stvari Crne Gore.

- Milo Đukaonvić je na nedavnim parlamentarnim izborima izgubio od svog naroda, a ne od Srbije. Nije Srbija vodila anticrnogorsku politiku, već je Crna Gora vodila antisrpsku politiku, umješavši se u unutrašnje stvari Srbije, priznajući Kosovo - istakao je Dačić.

Upitan može li se desiti, na primjer na Cetinju, da kao simbol crnogorske države mitropolit Amfilohije i Srpska pravoslavna crkva napravi hram, Đukanović kaže da se to ne može dogoditi i da, ako krene i postavi kamen, da će taj kamen biti srušen.