latinica  ћирилица
20/09/2020 |  11:24 | Autor: SRNA

Marinković: Strpljivo sačekati pune pozorišne sale

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković poručila je da u vanrendoj situaciji izazvanoj virusom korona treba biti strpljiv i spremno dočekati bolja vremena u kojima će pozorište ponovo zaživjeti u punom kapacitetu.
Banjaluka: Dječije pozorište (foto:djecijepozoristers.ba) -
Banjaluka: Dječije pozorište (foto:djecijepozoristers.ba)

Marinkovićeva je napomenula da je pozorišna umjetnost - umjetnost svih umjetnosti, te navela kako je preživjelo ratove, razne zarazne bolesti, pojavu sofisticiranih tehnologija, pa će preživjeti i epidemiju virusa korona.

- Pozorište je preživjelo zvučni, te crno-bijeli film, zatim film u koloru, VHS kasete, bioskope, DVD-jeve i druga dostignuća u filmskoj industriji. Znamo i da je Viljem Šekspir u vrijeme kuge napisao svoja djela Otelo i Hamlet - rekla je Marinkovićeva.

Ona smatra da snaga pozorišta, u odnosu na druge tehnologije, leži u tome što se u pozorištu živ čovjek obraća živom čovjeku i da taj segment ništa ne može da zamijeni.

- Srećniji smo i ispunjeniji kada imamo kontakt sa ljudima. Možemo dobiti na hiljade poruka na mobilnom telefonu da nas neko voli ili grli, ali smo ispunjeni tek kada nam to neko uživo kaže ili kad osjetimo zagrljaj, dodir - rekla je Marinkovićeva.

Ona je istakla i da je profesija glumca specifična, jer on živi za nju i ne može biti srećan ako ne radi, ako nije na sceni, ako nije sa publikom.

- Naši glumci su jedva dočekali da, nakon višemjesečne pauze tokom vanredne situacije, ponovo dobiju priliku i stanu pred publiku, čuju žamor mališana, smijeh, aplauz i da osjete energiju publike, koja ih je vratila u život", rekla je Marinkovićeva.

Ona smatra da je ljubav i poštovanje između umjetnosti i publike obostrana, prirodna, te da se ne može ničim potencirati, niti izrežirati, nego da je ima ili nema.

- Da je ta ljubav obostrana pokazali su nam i naši mališani, koji su početkom avgusta, kada smo odlučili da za njih igramo Crvenkapu na ljetnoj pozornici, došli ushićeni, dotjerani, veseli i sa sobom doveli i roditelje, koji nisu krili koliko smo im nedostajali - rekla je Marinkovićeva.

Ona je napomenula da je glumcima trenutno rad posebno otežan, jer, osim što je broj publike na predstavi ograničen, publika na licu nosi maske, od kojih se ne mogu vidjeti impresije koje doživljava.

- Moramo skupiti snagu i to sve prevazići, jer dočekaćemo i pune pozorišne sale, kao što smo dočekali i da 10. septembra odigramo premijeru predstave Ružno pače, sa kojom smo ponosno i puni elana otvorili i novu pozorišnu sezonu - rekla je Marinkovićeva.

Ona je podsjetila da je pozorište zbog epidemije virusa korona zatvoreno 10. marta, ali da je publika tada mogla da uživa u predstavama koje su prikazivane onlajn.

Tada je, navela je Marinkovićeva, zabilježeno više od 40.000 pregleda predstava, te ocijenila da to ukazuje da Republika Srpska ima publiku za pozorišnu i sve druge umjetnosti.