latinica  ћирилица
20/09/2020 |  11:38 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Održani 12. Čučkovi književni susreti

Tradicionalni, 12. "Čučkovi književni susreti" održani su sinoć u Han Pijesku sa redukovanim programom zbog aktuelne epidemiološke situacije. Ovogodišnji dobitnik nagrade "Čučkova knjiga" je Milka Kolundžić za "Kamenite priče".

O pjesničkom i književnom stvaralaštvu Branka Čučka mnogo toga je rečeno, dok je na neki način u sjeni ostalo njegovo novinsko - kolumnističko pisanje.

Upravo je to bio razlog što se u besjedi na ovaj segment Čučkovog stvaralaštva, uz Slovo o prijatelju, odnosno prisjećanjima na druženje sa Brankom, osvrnuo publicista Đorđe Latinović.

- Treba reći da je Branko za svog života napisao preko 1.000 raznih tekstova u raznim ondašnjim novinama jugoslovenskih listova i književnih časopisa, među njima veliki broj novinskih i književnih kolumni - rekao je Latinović.

Tradicionalna nagrada "Čučkova knjiga" koja se dodjeljuje za prvu knjigu autora u bilo kom od rodovsko - žanrovskih književnih oblika u kojima se ogledao Branko Čučak ove godine pripala je Milki Kolundžić za knjigu "Kamenite priče".

- U zbirci se nalazi 28 priča koje su mahom porodični portreti dalmatinske porodice, raspon dešavanja u pričama je nekih 100 godina - istakla je Milka Kolundžić.

Ozrenka Đurić Radulović, direktor Narodne biblioteke "Branko Čučak" Han Pijesak, rekla je da ova manifestacija puno znači za Han Pijesak, za našu regiju, i za Republiku Srpsku.

- Ona afirmiše mlade stvaraoce, znači slavi poeziju, slavi književnost. Branka Čučka su voljeli u Han Pijesku, on je bio vrcavog duga, bio je zanimljiv, perspektivan, dobar čovjek i svi su ga voljeli u ovom gradu - naglasila je Đurić Radulović.

- Tradicija je bila za ove događaje mart svake godine, međutim zbog kovida 19 i poznate situacije oko tog virusa mi smo pomjerili održavanje ove manifestacije za današnji dan. Manifestacija ima za cilj promovisanje kulturnih, istorijskih događaja i ljudi, a održava se u organizaciji javne ustanove Narodne biblioteke "Branko Čučak" koja nosi njegovo ime - naveo je Vlado Ostojić, načelnik opštine Han Pijesak.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture i opština Han Pijesak, a u slavu velikog Branka Čučka stihove je govorilo i više književnika Republike Srpske.