latinica  ћирилица
20/09/2020 |  14:20 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Služen parastos za 42 ubijena srpska civila i vojnika na Papratnoj njivi

Na Papratnoj njivi, na starom makadamskom putu Foča-Kalinovik, danas je obilježeno 28 godina od stradanja 42 srpskih boraca i civila koje su u zasjedi pobili pripadnici muslimanske vojske.
Parastos na Papratnoj njivi - Foto: SRNA
Parastos na Papratnoj njiviFoto: SRNA

Osim spomenika, na kojem su uklesana imena stradalih, o ovom zločinu muslimanske vojske i danas svjedoče ostaci vojnog kamiona koji je 20. septembra 1992. godine, vraćajući se iz Kalinovika za Miljevinu, pogođen sa više raketnih bacača.

Na kamionu je bilo i dosta civila prethodno izbjeglih iz Trnova. Najmlađa žrtva bio je Slobodan Mastilo, koji je imao nepunih 16 godina, a zajedno sa njim poginuo je i njegov četiri godine stariji brat Dušan. Smrtno je stradalo i šest žena.

Ubijenima je danas kod spomenika na Papratnoj njivi služen parastos.

Drago DŽilit iz Trnova, koji od 1992. godine živi u Foči, tog dana izgubio je sestru Draganu od 17 godina i majku Јovanku staru 56 godina.

- Iz Trnova su izbjegle u Kalinovik, odakle su kamionom pošle za Foču gdje sam se ja tada nalazio. Upali su u zasjedu, pogođeni su zoljama i niko nije preživio. Prošlo je 28 godina, a niko za ovaj zločin nije odgovarao - priča DŽilit.

U Boračkoj organizaciji Foča navode da su zločinci koji su napravili zasjedu dobro znali da se na kamionu prevoze civili.

- Nikada nije pokrenuta istraga, jer se ovaj stravični zločin smatra napadom na vojni kamion, ali su neprijtelji dobro znali da se na njemu prevoze civili, da je kamion išao u Kalinovik po izbjeglice iz Trnova. Nažalost, niko nikada nije odgovarao za zločin - rekao je predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković.

Rodbina i prijatelji poginulih, predstavnici opština Foča i Trnovo, delegacije Boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida i Organizacije poginulih boraca položili su cvijeće i prislužili svijeće na spomenik i na ostatke kamiona.