latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:51 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Hercegovačkim vinogradarima izostao očekivani prinos, ali ne i kvalitet (VIDEO)

Uprkos poremećajima na tržištu i strahovanjima da ovogodišnji rod grožđa, na jugu Hercegovine, neće biti prerađen, stižu, ipak, ohrabrujuće vijesti.
Berba grožđa - Foto: RTRS
Berba grožđaFoto: RTRS

Grožđe je obrano sa oko trideset odsto velikih vinograda, a ugovorene količine za prodaju vinarijama dostigle su šezdeset odsto roda.

Povoljnijem plasmanu doprinijele su prošlogodišnje cijene, mjere za zaštitu domaće proizvodnje i pojačan rad entitetskih inspekcija.

Vinogradarima su izostali očekivani prinosi, usljed visokih septembarskih temperatura.

Pozitivno u svemu je što je kvalitet neuobičajeno dobar.

- Kvalitet je odličan, šećeri su visoki, imamo vranac 22-23 slador, merlo preko sto eksela - pojašnjava agronom Branko Anđelić.

Tradicionalno najtraženijih sorti, vranca i smederevke, nema u prodaji za građanstvo. U manjim vinogradima, berba tek treba da počne.

- Ova je godina je da se pamti, odavno nije bilo ovako, šteta je ne obrati, i kupiti ko može, neka stoji - priča vinar iz Pridvoraca kod Trebinja, Stevo Popovac.

U podrumima još stoje i značajne količine prošlogodišnjeg vina.

Vinari nisu mogli da se zaduže pod povoljnijim uslovima da bi kupili nove tankove i smjestili ovogodišnje vino.

Podrumi će biti rekordno puni.

- Moraćemo dio grožđa prodati po damping cijenama, biće to i finansijska šteta, ali ima prostora u našem sistemu podsticaja, može se nadoknaditi jednim dobrim dijelom - objašnjava Dragan Anđelić, vlasnik i direktor vinarije Agrofin.

Plasman vina je otežan, pa je sigurno je da će vino iz prošle godine biti prodavano i u narednoj.

- Posljednjih dvadeset dana, ili mjesec, uspjeli smo nešto da prodamo, i smanjili smo količine grožđa, tako da ćemo uspjeti da smjestimo ovogodišnje grožđe - dodaje Popovac.

Vinogradari su donekle zaštićeni važećim propisima o zabrani uvoza vinskog grožđa.

Prevoz preko granice, uz pojačan angažman entitetskih inspekcija, biće dozvoljen tek od osamnaestog oktobra.

- Treba reći da je smanjen uvoz grožđa. U zadnjih četrnaest dana u odnosu na prošlu godinu, uvezeno je manje oko četiristo tona. Apel je svim vinarima koji nemaju svoje grožđe, a ima i takvih, da otkupe domaće grožđe - istakao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH.

Od naredne godine, potvrdio je Košarac, neće biti dozvoljen uvoz vinskog grožđa. Bh. vinari trenutno u podrumima imaju 18-20 miliona litara prošlogodišnjeg vina.

Alarm je uključen, pa se traže mogućnosti za otvaranje izvoznih kanala, i rasterećenje domaćih proizvođača.