latinica  ћирилица
21/09/2020 |  09:46 ⇒ 09:47 | Autor: SRNA

Otvoriti arhive za rasvjetljavanje sudbine nestalih

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da Srbija traga za još 1.643 nestale osobe o kojim nema nikakvih podataka i naglasio da bi otvaranje arhiva terorističke OVK i arhiva međunarodnih snaga moglo pomoći u rasvjetljavanju njihove sudbine.

- Mi insistiramo na arhivama "OVK" i njihovih službi koje su djelovale od 1998. do 2000. godine na prostoru Kosova i Metohije. Ali nam je veoma važno da se otvore i međunarodne arhive, da se učine dostupnim i arhive koje su u Haškom tribunalu, ali i kontingenata KFOR-a, OEBS-a i drugih organizacija koje su bile na tom prostoru - istakao je Odalović.

Odalović je za RTS rekao da je siguran da u tim arhivima ima mnogo informacija koje mogu da nam pomognu da se rasvijetli sudbina nestalih lica "u vrijeme kada Srbija nije praktično imala nikakvu nadležnost na prostoru Kosmeta, a kada je najveći broj Srba i ostalih nealbanaca ubijen ili kidnapovan".

On je ukazao da su Albanci do sada uporno tvrdili da takve arhive ne postoje i izrazio nadu da će Brisel i Vašington izvršiti pritisak na Prištinu da učini ono što se od nje zahtijeva u vezi sa ovim pitanjem.

- Pitanje nestalih je značajno za ukupnu stabilizaciju stanja i to je nešto što prepoznaju i ove dve administracije koje su nas podržale - zaključio je Odalović.