latinica  ћирилица
21/09/2020 |  11:14 | Autor: SRNA

Kon: Oko 15.000 osoba pod nadzorom

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je u Srbiji trenutno pod nadzorom oko 15.000 osoba koje su se vratile sa ljetovanja iz država sa većim procentom virusa korona.
Predrag Kon -
Predrag Kon

Kon je napomenuo i da je među njima bilo i kovid pozitivnih, te naglasio da je rano otkrivanje inficiranih i stavljanje u izolaciju glavni vid borbe protiv virusa korona.

Odgovarajući na pitanje ima li dovoljno inspektora da kontrolišu sve koji su se putem portala e-zdravlje javili po povratku u Srbiju, on je rekao da je to nemoguće, ali da je izvodljivo kroz sistem koji je napravljen.

Kon je za Televizju "Prva" izjavio da je, ukoliko bi se svi u Srbiji striktno pridržavali epidemioloških mjera moguće da treći talas virusa bude izbjegnut, ukazavši pri tome da "realnost nije takva".

- Ne mogu da kažem da ne očekujemo da u oktobru dođe do porasta broja oboljelih - istakao je Kon.

Odgovarajući na pitanje ko će i kako Srbima objasniti da ne smiju da slave slave, Kon je rekao da i o tom pitanju može da se nađe neki način, te naveo primjer kontrole građana Srbije koji su se vratili s ljetovanja.

U Srbiji, od petka, 18. septembra, s ciljem sprečevnja širenja virusa korona, na snazi je obaveza elektronskog prijavljivanja građana koji se vraćaju iz inostranstva.