latinica  ћирилица
21/09/2020 |  11:49 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

U Čipuljiću osveštana spomen-ploča za 149 poginulih boraca VRS

U Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Čipuljiću kod Bugojna danas je služen parastos i osveštana spomen-ploča sa imenima 149 poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske u ovom mjestu.
Bugojno - sjećanje - Foto: SRNA
Bugojno - sjećanjeFoto: SRNA

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica izjavio je Srni da je osveštanje ove spomen-ploče dokaz da je kod Srba u ovom kraju oživjela kultura sjećanja i pamćenja, umjesto zaborava kao u nekim ranijim vremenima.

Torbica, koji je prisustvovao osveštanju spomen-ploče, rekao je da je ovo od velikog značaja za srpsko stanovništvo ovog kraja koje je raseljeno po Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu, a koje se danas skupilo na veliki praznik Male Gospojine.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske donirala sredstva za izgradnju spomen-ploče poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske u porti ove crkve.

- Vlada Republike Srpske nastaviće i dalje sa politikom da se gaji kultura sjećanja i kultura pamćenja na srpske žrtve, a ne kao u neka stara vremena kada se zarad nekakvog bratstva i jedinstva u zaborav stavljalo stradanje na hiljade Srba u Јadovnom, Gravicama, Brodu na Drini - dodao je Torbica.

Torbica je u ime institucija Republike Srpske položio vijenac na spomen-ploču poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske u Čipuljiću.

Ovom događaju prisustvovali su mještani Čipuljića i okolnih srpskih sela, koji su raseljeni po čitavom svijetu.