latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:27 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Semberija: Berba ranih hibrida kukuruza (VIDEO)

U Semberiji je počela berba ranih hibrida kukuruza. Povoljni agroekološki uslovi tokom vegetacije, dobar raspored padavina i sunčanih dana, doprinijeli su da na većini parcela budu natprosječni prinosi i dobar kvalitet roda. Mnogi ratari su u žetvu kukuruza krenuli desetak dana ranije, zbog visoke otkupne cijene, koja je trenutno 40 pfeninga po kilogramu, što je duplo više nego prošle godine u ovo vrijeme.
Kukuruz - Foto: RTRS
KukuruzFoto: RTRS

Pod kukuruzom u Semberiji je 26,5 hiljada hektara. Berba ranih hibrida je počela. Rod je odličnog kvaliteta, a prinos od 10 do 15 tona po hehtaru suvog zrna , na pojedinim parcelama čak i veći. I otkupna cijena 40 pfeninga po kilogramu je izuzetno povoljna.

Ovako dobru cijenu kukuruz je imao samo prije deset godina, pa ratari žure sa berbom kako bi prodali po visokoj cijeni.

- Prošle godine u ovo vrijeme je cijena bila 24 KM, ali dok se odbiju nečistoće, plaćan je 22 KM. Zamislite, onaj ko je lagerovo kukuruz, nije prodao po 22, sad prodaje po 40 je značajna razlika - istakao je Nikola Aleksić iz sela Golo Brdo.

Ova godina je potvrdila da su se ulaganja u proizvodnju i primjena visoke agrotehnike dobro isplatila.

Na PD Semberija zasijali su 700 hektara merkantilnog i 54 hektara sjemenskog kukuruza. Očekuju prosječan prinos oko 10 tona po hektaru suvog zrna.

- Godina povoljna za kukuruz, rod dobar, mi smo zadovoljni. Vlaga nije na najoptimalnijem nivou pa se vrši dosušivanje , ali sve teče planiranom dinamikom - naveo je Nikola Krstović, agronom PD Semberija.

Semberski ratari očekuju dobar prinos i kasnih hibrida. Imaće dovoljno hrane za stoku, ali brine ih otkupna cijena koju će kao i ranijih godina mlinari definisati za desetak dana kada krene intenzivna berba kukuruza.